Izvor: Glas javnosti, 07.Apr.2010, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoreno pismo Stajnbergu

ČAGLAVICA - Predstavnici 13 nevladinih organizacija (NVO) i udruženja u otvorenom pismu zameniku američkog državnog sekretara Džejmsu Stajnbergu, uoči njegove posete Kosovu, upozorili su na lošu vladavinu prava i traže veće angažovanje misije Euleks.

Oni u pismu navode da dve godine od proglašenja nezavisnosti Kosova i uspostavljanja misije Euleks postoji "ograničen napredak u uspostavljanju vladavine prava", >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << javio je KIM radio.

- Simbol toga je posebno nedostatak reda i zakona na severu Kosova, kao i nedostatak rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu, što su pokazali i izveštaji o ljudskim pravima Stejt departmenta u poslednje dve godine. Misija Euleks nema jasnu političku podršku, političku volju i unutrašnje kapacitete da ispuni svoj mandat. "Misija Euleks na Kosovu je tu kako bi promenila postojeću situaciju, a ne kako bi se prilagodila njoj - naglašavaju autori tog pisma i mole Stajnberga da iskoristi svoj uticaj kako bi se osigurala politička podrška toj misiji.

Među potpisnicima otvorenog pisma su i Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Kosovski institut za politička istraživanja i razvoj (KIPRED), Kosovska ženska mreža, Klub za spoljnu politiku, Institut za napredne studije, javio je KIM radio. Stajnbereger sutra stiže na Kosovo, na kraju trodnevne balkanske turneje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.