Izvor: B92, 24.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena rekonstruisana zgrada Specijalnog suda

Beograd -- Zgrada Specijalnog suda za organizovani kriminal i ratne zločine, svečano je otvorena u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Rekonstrukcija nekadašnje zgrade Vrhovnog vojnog suda kasnila je više od mesec dana. Zbog toga je prvi proces koji će u njoj da se održi u utorak, a radi se o suđenju za ubistvo policijskog gerenarala Boška Buhe, započeo u Palati pravde. Uz zvuke alata kojim se dovršava posao u najvećoj sudinici, u kojoj će se 10. decembra suditi optuženima za ubistvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zorana Đinđića, prisutnim ministrima, sudijama i tužiocima, kao i američkom ambasadoru Vilijemu Montgomeriju, obratili su se premijer Srbije Zoran Živković, ministar pravde Vladan Batić kao i republički javni tužilac Đorđe Ostojić. Potom su brojni novinari, koji za ovu svečanu priliku nisu bili ugošćeni u sali zvanoj 'Medija centar suda', zajedno sa ministrom Batićem pošli u pokazni obilazak Specijalnog suda i jedne od sudnica.

"Kao što vidite, ovaj prostor je zaštićen, i u njemu će sedeti okrivljeni. Tu su neprobojna stakla, ima mesta za deset okrivljenih, isto toliko će biti zatvorskih stražara. Prostor iza je prostor za oštećene, a u uglu je prostor za svedoka saradnika ili svedoka pokajnika, on će moći da prati sve, ima svoju kabinu, stolicu, monitor, njega niko neće moći da vidi. Okrivljeni neće imati kontakt sa publikom, neće imati kontakt ni sa svedocima, da ne bi bilo nemilih događaja, kao što je nedavno bilo u Novom Sadu. Uradili smo sve što je neophodno i više od toga, na redu je pravosuđe", rekao je Batić. "Gospodine ministre, predsednici sudova, želim da na ova lepa, uređena vrata, na ulazu dole, ulazi zločin, kriminal i sumnja, a da kroz ta ista vrata nakon suđenja izlazi pravda", rekao je predsednik Vlade Srbije Zoran Živković, posle obilaska novih sudnica.

Zgrada Specijalnog suda u Beogradu namenjena specijalizovanim pravosudnim institucijama ima 4.000 kvadratnih metara, a pritvorska jedinica moći će da primi 60 pritvorenika. Novac za rekonstrukciju obezbedila je Vlada SAD, oko 90 miliona dinara, koliko će biti utrošeno i za uređenje glavne sudnice koja će moći da primi više od 500 ljudi. Osim suđenja Makinoj grupi i optuženima za ubistvo premijera Đinđića, do kraja godine u Specijalnom sudu trebalo bi da počne i proces Ovčara, najavio je ministar Batić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.