Izvor: B92, 05.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena nova policijska škola

Sremska Kamenica -- U Srednjoj školi unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici promovisana prva generacija polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku.

Time je označen i zvaničan početak rada tog centra. Za dve godine, u okviru reforme osnovnog policijskog obrazovanja, taj centar će u potpunosti naslediti srednju policijsku školu, koja će, nakon što je napusti i poslednja generacija upisanih đaka, biti ugašena.

Ljubav prema uniformi, otadžbini ili pravdi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema njihovim rečima, najčešći su motivi polaznika Centra da se opredele za posao policajca.

Iako su odrastali u vreme ratova i nasilja, tokom kog je policija imala prilično negativan imidž, oni kažu da će probleme i sukobe radije rešavati dijalogom nego pendrekom, dok za dešavanja iz 90-ih i za tadašnje ponašnje policije veruju da su daleko iza nas.

Od oko 5.000 kandidata na obuku je primljeno 130 polaznika, među kojima je tridesetak devojaka. Svi polaznici su stariji od 18 godina i već imaju bar srednju školu.

Obuka u centru trajaće godinu dana, a nakon toga čeka ih još šest meseci stažiranja. Nastavni program sastavljen je na osnovu analize posla i zadataka uniformisanih policajaca, sve u cilju što obimnije reforme policijskog obrazovanja.

Otvaranje centra i reformu obrazovnog sistema policajca podržali su OEBS, kao i Norveška kraljevina, čija je vlada je finansijski pomogla otvaranje Centra u Sremskoj Kamenici.

Čestitajući polaznicima, ministar policije Dragan Jočić rekao je da policija u Srbiji "prolazi kroz veoma važan proces preobražaja, u kojem reforma školskog sistema ima veoma važnu ulogu".

"Reforma policije je u toku, a vi ćete dati važan doprinos tome. Naš prioritet je da imamo dobro obučenu policiju, čiji će svaki pripadnik biti moralno odgovoran i poštovati sve vrednosti društva", kazao je Jočić.

Ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad ocenio je da je "početak nove ere u obuci policije najvažniji deo reforme policije u Srbiji" i da održavanje tog procesa "isključivo zavisi od volje Vlade Srbije".

Dodao je da je mnogo toga još ostalo da se uradi u reformi policije u Srbiji i obećao podršku Vladi Srbije u tom poslu.

Na svečanosti je govorio i ambasador Norveške u Srbiji Hakon Blankeborg, čija vlada je finansijski pomogla projekat otvaranja Centra u Sremskoj Kamenici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.