Otvoren prvi vetropark u južnom Banatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2016, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren prvi vetropark u južnom Banatu

Kompanija MK Fintel Wind otvorila je danas prvi vetropark u južnom Banatu "La Pikolina" u blizini Vršca, snage 6,6 megavata, koji će snabdevati oko 5.500 domaćinstava.

Vrednost investicije je oko 10 miliona evra, a otvaranju u mestu Zagajica prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić, izvršni direktor kompanije "Fintel Energia S" Ticijano Đovaneti i predsednik Upravnog odbora Unikredit banke za Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Čila Ihaz.

To je drugi vetropark koji je izgradila kompanija MK Fintel Wind.

Ukupna očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je oko 20 gigavat sati (gwh).

Srbija će dostići do 2020. udeo od 27 odsto iz obnovljivih izvora

Antić, koji je presekao vrpcu i označio zvaničan početak rada La Pikoline, poručio je da je to značajan dan za Srbiju i samo početak puta Srbije koja će postati ozbiljan proizvođač energije iz obnovljvih izvora.

"Ovo je drugi vetropark, mali, ali značajan u naporima vlade, kako bi se gradile nove elektrane iz obnovljivih izvora i kako bi svi podsticaji za ovakve projekte zaživeli i obezbedili čistu energiju za građane Srbije", rekao je Antić.

On je rekao da je u mandatu prošle i ove vlade izgrađeno skoro 80 megavata iz obnovljivih kapaciteta, dodajući da status povlašćenog proizvođača ima još 12 elektrana, od čega je sedam za energiju vetra, a sve ukupno 485 megavata.

Ministar je kazao da je to dobro za budućnost Srbije, ističući da će Srbija sigurno ispuniti svoju obavezu, odnosno, dostići do 2020. udeo od 27 odsto iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije.

"Da budemo odgovorniji, održiv razvoj, koji je praćen iz obnovljivih izvora energije. MK fintel je to prepoznao i izgradio prava dva vetroparka u Srbiji. Imaćemo drastičnu ekspanziju ovakvih projekata i za tri do šest meseci imaće u izgradnji vetroparkove sa dodatnih 300 ili 400 megavata", naveo je Antić.

Tu su osim sedam projekata iz energije vetra i dve solarne i dve mini hidroelektrane kao i ostali projekti. Antić je izdvojio projekte "Čibuk", Plandište", "Košava"...

On je kazao da se za obnovljive izvore izdvaja u proseku oko 50 dinara na računu, odnosno 0,1 dinar po kilovat satu, što je zanemarljivo.

Uskoro izgradnja još jednog vetroparka kod Vršca

Đovaneti je rekao da će već za nekoliko meseci početi izgradnja još jednog vetroparka kod Vršca, u okviru projekta "Košava" ukupne snage 117 megavata, koji će imati 20 vetrogeneratora.

On je dodao da će za naredne projekte biti uloženo ukupno 110 miliona evra.

"Posle skoro 10 godina od početka projekta, napravili smo nešto značajno. La Pikolina je značajan korak napred", istkao je Đovaneti.

Grbić je naglasio da je vetropark značajan za Vojvodinu i Srbiju, kao i lokalno stanovništvo.

"Doprineće smanjenju energetske zavisnosti od uvoza, pošto Vojvodina od 55 do 60 odsto potreba za energijom ostvarujemo van Vojvodine.

Privrednik Miodrag Kostić je vizionar i uspešni privrednik i stvaralac dodatnih vrednosti u svojoj Vojvodini i Srbiji", naveo je Grbić.

Ihaz je rekla da je veoma ponosna što je Unikredt partner u tom projektu odnosno što je kreditima podržao razvoj zelene energije.

"Ova industrija nije nova za Unikred. Imamo iskustva na sličnim projektima", dodala je ona i najavila da će nastaviti finansijski da podržavaju slične projekte u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvoren vetropark La pikolina kod Vršca

Izvor: N1 televizija, 03.Okt.2016

Vetropark La pikolina kompanije MK Fintel Vind u čiju je izgradnju uloženo oko 10 miliona evra, danas je pušten u rad u mestu Zagajica kod Vršca. Očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je oko 20 gigavat sati, što je dovoljno energije za oko 5.500 domaćinstava...La Pikolina je drugi vetropark...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.