Otkriven Spomenik srpskim guslama u Vrbasu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2019, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven Spomenik srpskim guslama u Vrbasu

Danas je na platou ispred hrama Vaznesenja Hristovog u centru grada u čast tradiciji pevanja uz gusle otkriven Spomenik srpskim guslama, rad vajara Ljubisava M. Srdanovića.

Podignut je uz podršku Pokrajinske vlade, a otkrivajući spomenik pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić rekao je da je on posvećen svima koji su vekovima u naše kolektivno sećanje urezivali najsvetlije uzore i bodrili srpski narod da istraje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čak i kada se to činilo nemogućim.

"Spomenik srpskim guslama jeste spomenik našem viševekovnom trajanju, tradiciji, stradanju i herojstvu, kao i našoj celokupnoj istoriji koje bez gusala u našem pamćenju ne bi ni bilo", rekao je Bjelić dodajući da su gusle za srpski narod mnogo više od instrumenta.

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac rekao je da će lokalna samouprava nastaviti da podržava guslarska udruženja i zahvalio je svima koji su pomogli u podizanju spomenika.

Svečanost otkrivanja spomenika pratila je beseda akademika Matije Bećkovića.

Pevanje uz gusle, kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisano je na UNESKO-vu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva 30. novembra prošle godine na predlog opštine Vrbas, Guslarskog društva "Vuk Mandušić" i Saveza guslara Srbije.

Večeras će se u Vrbasu organizaciji GD "Vuk Mandušić" održati guslarsko veče, a uz guslare ovog društva učestvovaće i članovi GD "Njegoš" iz Lovćenca, hor "Bački pevači", pesnik Blagoje Baković i autor spomenika Ljubisav M. Srdanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkriven spomenik guslama u Vrbasu

Izvor: Danas, 27.Dec.2019

Danas je u Vrbasu otkriven, kako je nazvan, "Spomenik srpskim guslama", rad vajara Ljubisava M. Srdanovića, uz podršku Pokrajinske vlade.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.