Otkaz za radnike kosovskih KPD-ova

Izvor: B92, 30.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkaz za radnike kosovskih KPD-ova

Radnici KPD Lipljan blokiraju kancelariju Koordinacionog centra (FoNet, arhiv)

Priština -- Radnicima kosovskih kazneno-popravnih zavoda koji se nisu vratili na posao do isteka suspenzije prestaće radni odnos, kaže ministarka pravde Kosova Nekibe Keljmendi.

Ima dosta zainteresovanih Srba, kažu da ih je čak oko 200, koji žele da se prijave na konkurs za rad u pomenutim KP domovima, tvrdi ministarka Keljmendi.

Keljmendijeva je rekla da nema informaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Ministarstvo pravde Srbije preuzelo obavezu prema 74 radnika srpske i romske nacionalnosti koji su napustili posao u kazneno-popravnim domovima u Lipljanu i Gnjilanu.

Ona je kazala da je moguće da o tome nešto zna UNMIK, kao i da će njeno ministarstvo već u ponedeljak raspisati konkurs za sva upražnjena radna mesta u KPD Lipljan, Gnjilane i Dubrava kod Istoka.

Ona je dodala da će se primljeni kandidati poslati na skraćenu obuku u za to specijalizovanu školu u Vučitrnu, a platu će dobijati od dana prijema.

Ministarka Keljmendi smatra da sam događaj preuzimanja suspendovanih radnika srpske i romske nacionalnosti KPD Lipljan i Gnjilane od strane Ministarstva pravde Srbije "predstavlja upad u ustavni sistem druge države".

"Oni u Begradu se pozivaju na neke međunarodne zakone, a sami krše međunarodne zakone jer hoće da uspostave paralelne institucije na Kosovu", kaže ministarka Keljmendi i ističe da "posle 15. juna ti misionari iz Beograda neće više vršljati po Kosovu".

Njima je, inače, posle pet dana nedolaženja na posao prestao radni odnos, ali "politički motiv je bio taj koji smo tolerisali da tako dugo ne dolaze na posao i da dobijaju platu", rekla je još ministarka Keljmendi.

Do jednostranog proglašenja nezavisnog Kosova u kosovskim kazneno-popravnim zavodima radilo je 96 radnika srpske i romske nacionalnosti. Posle toga, njih 85 napustilo je radna mesta, a 11 radnika nastavilo je da radi.

Posle višenedeljnih protesta ovih radnika i blokade zgrade Koordinacionog centra u Gračanici, Ministarsto pravde Srbije obezbedilo je rešenja za ukupno 74 radnika, 59 za bivše radnike KPD Lipljan i 15 za čuvare iz Gnjilana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.