Izvor: B92, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otisci svih 10 za ulazak u SAD

Beograd -- U Ambasadi SAD u Belgiji počelo uzimanje otisaka svih 10 prstiju.

Taj biometrijski pilot-program će vremenom postati obavezna procedura pre ulaska u SAD. Svaki građanin Zapadne Evrope, bez obzira na to da li mu je potrebna viza, pre puta u SAD moraće da stavi svih 10 prstiju u skener, gde će mu biti uzeti otisci prstiju i za nekoliko sekundi upoređeni s bazom podataka.

Osumnjičeni za terorizam i ostale prekršaje neće moći da stupe na tle SAD, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pi Ti Rajt, šef Imigracionog odeljenja Ambasade SAD. "Najveća prednost koju putnici imaju je ta što SAD, koristeći biometriju, sprečavaju ulazak traženih terorista, kriminalaca i ilegalnih imigranata. Posedujemo oko 3,5 miliona biometričkih podataka u sistemu o tim osobama i tako im sprečavamo ulazak u SAD", kaže on.

Otisci svih prstiju se uzimaju jer se tako nepogrešivo utvrđuje identitet osobe. Pilot-skeneri su instalirani na 10 aerodroma, luka i graničnih prelaza, a uskoro će biti nemoguće ući u SAD bez biometrijske provere. To znači da se informacije o telu putnika ukrštaju sa eventualnim krivičnim dosijeima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.