Izvor: B92, 26.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otcepljenje od otcepljene CG

Berlin, Podgorica -- Zoran Žižić nije isključio mogućnost otcepljenja dela Crne Gore u slučaju da bude proglašena nezavisnost te republike.

Na pitanje šta bi se dogodilo ako bi nezavisnost bila proglašena i ako za to ne bude saglasnosti više od 50 odsto punoletnih građana Crne Gore, što zahteva EU, predsednik Pokreta za evropsku državnu zajednicu Srbija i Crna Gora Zoran Žižić je, u intervjuu za levičarski list Junge velt, rekao da će opozicija to bojkotovati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"U mnogim regionima severne Crne Gore već se diskutuje o referendumu koji bi se u tom slučaju održao i na kojem bi se odlučilo o priključivanju Srbiji", rekao je Žižić.

On je rekao da je Crna Gora pod režimom Mila Đukanovića postala 'Apsurdistan', najnedemokratskija zemlja u Evropi". "Đukanović je čovek mafije, protiv njega italijansko pravosuđe vodi istragu zbog šverca cigareta u velikom stilu. Kad je prošlog leta formiran njegov Pokret za nezavisnu Crnu Goru, već na osnivačkom skupu su dati prilozi od 1,2 miliona dolara. Ta suma nije došla od građana, od kojih skoro polovina živi ispod egzistencijalnog minimuma, to je novac od kriminalnih poslova", kazao je Žižić.

Prosta ili kvalifikovana većina, pitanje je sad

Vladajuća koalicija u Crnoj Gori zalaže se za utvrđivanje proste većine za donošenje referendumske odluke, ali je pristala da razgovara o utvrđivanju neke vrste kvalifikovane većine pod uslovom da ona ne daje početnu prednost opoziciji, pišu danas Vijesti.

"Pristajemo da razgovaramo o potrebnoj većini, što je najsuptilnije pitanje, ali ta većina ne sme da naruši ravnopravnost građana i omogući da pasivno biračko telo stvori početnu prednost jednoj strani. Ne sme biti narušen princip pođednakih šansi", precizira se u platformi Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije.

Vijesti su objavile i da DPS i SDP odbijaju donošenje posebnog zakona o referendumu i predlažu da se sva nova referendumska pravila, koja budu usaglasena u pregovorima, verifikuju izmenama postojećeg Zakona o referendumu.Vladajuće stranke prihvataju postavljanje dva referendumska pitanja -"Da li ste za to da Crna Gora postane nezavisna drzava" i "Da li ste za to da Crna Gora ostane u državnoj zajednici sa Srbijom u sadašnjem obliku".

Lajčak predao preporuke Brisela

Miroslav Lajčak predao je vlasti i opoziciji Crne Gore preporuke Brisela koje sadrže ocene o njihovim platformama za pregovore o uslovima referenduma.

Specijalni izaslanik visokog predstavnika Evropske unije za Crnu Goru je danas završio višednevni boravak u Crnoj Gori i Srbiji, a pregovore sa vlastima i opozicijom nastaviće u utorak 31. januara. Lajčak je kazao da je i dalje "umereni optimista" u vezi sa postizanjem kompromisa i dodao da ne sumnja da su i jedna i druga strana "iskrene u nameri" da se dogovore oko referendumskih uslova.

On je međutim ukazao da su pozicije i jedne i druge strane o mnogim pitanjima udaljene, ali i naveo da o nekim pitanjima, poput monitoringa referendumskog procesa, postoji podudarnost u stavovima.

Izaslanik Havijera Solane je kazao da će 31. januara pregovori biti nastavljeni na nivou ekspertskih grupa i da će se preći sa formalnih na suštinska pitanja kako bi se se došlo do "opšte pravne norme" o kojoj bi trebalo da se izjasni skupština koja raspisuje referendum.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.