Otac na poligrafu dokazao da nije zlostavljao decu

Izvor: S media, 09.Jan.2011, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otac na poligrafu dokazao da nije zlostavljao decu

Vuk Nastić, otac Nastasije i Damjana, na sopstveni zahtev se podvrgao poligrafskom ispitivanju, koje je potvrdilo njegove navode.

Vuk Nastić, kome je pre sedam meseci američki sud oduzeo decu i zabranio mu da ih viđa zbog navodnog zlostavljanja mališana, dokazao je na poligrafu da nije kriv i taj argument će možda i presudno uticati na ishod suđenja zakazanog za 26. januar.

Vuk se dobrovoljno podvrgao poligrafskom ispitivanju i prošao. Dokazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da govori istinu i da ni na koji način nije povredio svoju decu. On ističe za Preš da je supruzi Verici i njemu ovo velika satisfakcija pred suđenje na kojem će se boriti da im se vrate ćerka Nastasija (5) i sin Damjan (8), koje mesecima nije čuo ni telefonom.

Bolje sa porotom

Kako P r e s s saznaje, Vuk je 5. januara na poligrafu detaljno ispitan o svemu za šta ga američka Agencija za zaštitu dece tereti - da li je slikao decu golišavu ili je to, kako je tvrdio, učinio sin Damjan, da li je nedolično dodirivao decu. Poligrafsko ispitivanje je na zahtev Vukovih advokata sproveo ovlašćeni američki detektiv i Vuk je istog dana dobio atest da je govorio istinu. Atest će 13. januara biti dostavljen sudu.

Vukova sestra Tijana Jovanović ističe za P r e s s da su i njen brat i Verica sada dobili novu snagu u borbi za decu.

- Iako bi bilo bolje da na suđenju postoji porota, na koju bi dokaz sa poligrafa više uticao, svi verujemo da će ga sudija uzeti u obzir. U svakom slučaju, Vuku ovo mnogo znači posle svih optužbi - priča Tijana.

Inače, mada je porodica Nastić tražila od Agencije za zaštitu dece da dozvoli Nastasiji i Damjanu da za pravoslavni Božić odu u srpsku crkvu u Sakramentu, to se ipak nije dogodilo.

- Molili smo ih da dozvole da Verica ide sa njima u crkvu, ali nisu joj odobrili, jer nije bio dan u nedelji u kojem inače viđa decu. Mislili smo da će bar njih dvoje otići, ali kad su javili da deca ne bi smela u crkvi da pričaju, čak ni sa drugom decom i sveštenikom, odustali smo. Pa, kako bi se oni osećali? - potreseno priča Vukova sestra Tijana.

Profesor dr Žarko Trebješanin objašnjava za P r e s s da poligraf ne može da bude osnovni dokaz, ali je velika satisfakcija za celu porodicu Nastić.

- Generalno, to može za sud da bude velika indicija da Vuk ne laže - objašnjava Trebješanin.

Zaboravni zaštitnik

I psihoterapeut dr Zoran Milivojević naglašava za P r e s s da je činjenica da je Vuk Nastić prošao poligraf jako dobra vest.

- To mnogo znači porodici, ali i kao dokaz za sud. U celoj ovoj priči najbitniji je interes dece koja su više od pola godine odvojena od roditelja, a da ne znaju zašto, što je veoma štetno za njihovo emotivno i psihičko stanje - objašnjava Trebješanin i ističe da su reakcije Američke agencije za zaštitu dece zastrašujuće.

FBI: Istraga protiv agencije

Kako P r e s s saznaje u srpskom konzulatu u Čikagu, FBI je pokrenuo istragu protiv Agencije za zaštitu dečjih prava da bi utvrdio da li su kršili verske slobode i građanska prava Nastasiji i Damjanu.

- Javni tužilac je odmah utvrdio da je sporne slike napravio mali Damjan, a ne otac Vuk. Isto je utvrdio i državni tužilac iz Sakramenta, pa su sve krivične tužbe odmah povučene. I pored toga, agencija je nastavila spor i odbila da vrati decu roditeljima - objašnjava izvor P r e s s a.

Zaštitnik građana Saša Janković, koji je nedavno pozvao medije i javnost da ne komentarišu slučaj ove porodice, naglašavajući da niko ne zna šta se u stvari dešavalo, juče nije imao nikakav komentar. Na pitanje novinara P r e s s a da li je promenio mišljenje da treba pustiti američki sud da reši ovaj slučaj, Janković je samo kratko ponovio: „Nemam apsolutno nikakav komentar."

Žarko Trebješanin je, međutim, još jednom ponovio da ovakav zaštitnik građana uopšte nije potreban Srbiji.

- Već sam rekao da Janković treba sam sebe da ukine, i to zato što toliko veruje u institucije i sudove. Ako je već tako, pitao bih ga zašto veruje u američke, a ne u kineske institucije - istakao je Trebješanin, aludirajući na odlazak Jankovića na dodelu Nobelove nagrade kineskom disidentu.

Predsednica Saveta zaštitnika građana za prava deteta dr Nevena Vučković-Šahović takođe nije bila raspoložena da komentariše najnovije vesti iz Amerike.

I. ŽIGIĆ

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.