Izvor: B92, 20.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjičeni za genocid izručen BiH

Sarajevo -- SAD su izručile pravosuđu Bosne i Hercegovine osumnjičenog za genocid u Srebrenici, bivšeg pripadnika policije Republike Srpske Neđu Ikonića.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je Ikonić proteran u BiH iz SAD na osnovu poternice koju je raspisalo bosanskohercegovačko pravosuđe i odmah po dolasku na sarajevski aerodrom odveden je u pritvor državnog suda.

Neđo Ikonić osumnjičen je da je kao jedan od komandanata u jedinici specijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije Republike Srpske, čija je baza tokom rata bila na Jahorini, učestvovao u zarobljavanju, progonu i likvdaciji Bošnjaka u zaštićenoj zoni Srebrenice.

Za zločin, koji je kvalifikovan kao krivično delo genocida, Tužilaštvo BiH ranije ove sedmice optužilo je trojicu oficira policije bosanskih Srba, a Ikonić se tereti po istoj optužnici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.