Izvor: B92, 29.Jun.2010, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđeni pripadnici SAO Krajine

Zagreb, Karlovac -- Trojica bivših pripadnika paravojske tadašnje "SAO Krajine" u Karlovcu su u odsustvu osuđeni na po 10 godina zatvora zbog ratnog zločina u Slunjskoj Selnici.

Miroslav Bjelić, Savo Padežanin i Đuro Tepšić osuđeni su za ubistvo Hrvata Josipa Obranovića 15. maja 1992. godine u Slunjskoj Selnici.

Obranović je ubijen pri pokušaju bekstva s područja koje su kontrolisale snage hrvatskih Srba.

Četvrti okrivljeni Rade Bjeloš oslobođen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je optužbe zbog toga što je u optužnici navedena pogrešna godina rođenja, prenala je agencija Hina.

Krivični postuopak protiv njega će biti nastavljen, ali s novoutvrđenim identitetom, odnosno godinom rođenja 1967.

U obrazloženju presude koja je danas objavljena na Županijskom sudu u Karlovcu navedeno je da je glavni dokaz izveštaj paravojske tadašnje "Krajine", pod nazivom "izveštaj o vanrednom događaju", koji je nakon akcije "Oluja" pronađen u štabu Teritorijalne odbrane Vojnić.

U njemu se detaljno opisuje "likvidacija stanovnika Obranovića u ponovnom pokušaju bekstva".

Svim okrivljenima je ovo drugo suđenje u odsustvu jer je Vrhovni sud odbio prvu presudu, koja je takođe bila deset godina.

Ona je prvi put prihvaćena samo za njihovog komandanta Radeta Peleša koji je kaznu u međuvremenu i odslužio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.