Izvor: B92, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude jučerašnjeg skupa u Beogradu

Beograd -- DS, GSS, SDU i NVO osudili protest sa koga je upućen niz uvreda na račun onih koji se zalažu za bojkot referenduma.

Juče su protest održali, kako je navedeno, studenti Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i podmladak Srpskog nacionalnog veća sa Kosova, na kome su čelnike stranaka i nevladinih organizacija koje se zalažu za bojkot nazivali "Šiptarima", a neki učesnici su nosili i majce Jedinice za specijalne operacije. Takav istup osudile su neke stranke i nevladine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacije.

Demokratska stranka je u saopštenju navela da poziva građane da potvrde novi ustav, ali da će odlučno braniti pravo svakog građanina Srbije da slobodno iskazuje političku volju.

DS je pozvao sve političke činioce da "stanu u odbranu dostojanstva u Srbiji, gde je nedopustiv govor mržnje kakav se juče mogao čuti".

Predsednica Građanskog saveza Srbije Nataša Mićić rekla je da jučerašnji performans na Trgu Republike predstavlja "završnicu referendumske kampanje", prenosi GSS.

Prema njenim rečima, "brutalan poziv na linč, kome su bili izloženi predstavnici opozicije u Srbiji, finansiran je i dirigovan od strane Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije od referendumskog novca".

Socijaldemokratska unija ocenila je da je protest u Beogradu bio "pretnja ljudima koji su kritički raspoloženi prema nacrtu novog ustava Srbije".

Ta partija dodaje da "Koštuničin režim koristi potpuno ista sredstva kao i režim Slobodana Miloševića - instruira Srbe sa Kosova radi sitnih političkih ciljeva".

NVO osudile antialbanski protest

Centar modernih veština saopštio je da je "pluralizam mišljenja i sloboda govora osnova na kojoj počiva svako demokratsko društvo, a između ostalog, garantuje se istim ustavom za koji se zalažu učesnici skupa".

Centar modernih veština smatra da su učesnici skupa juče pokazali veoma nizak stepen međunacionalnog uvažavanja.

Inicijativa nevladinih organizacija iz Vojvodine uputila je danas protest domaćim i međunarodnim institucijama povodom antialbanskog protesta.

Inicijativa je u saopštenju navela da od tužilaštva i nadležnih organa gonjenja zahteva da započnu istragu o "jučerašnjim incidentima u Beogradu, na kojima je grupa izgrednika na nacionalnoj osnovi vređala čitav jedan narod, aktiviste NVO i lidere političkih partija iz Beograda".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.