Izvor: B92, 01.Sep.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda zbog zločina kod Mostara 1993

Sarajevo -- Sud BiH pravosnažno je danas osudio Zijada Kurtovića na 11 godina zatvora zbog ratnog zločina u Drežnici kod Mostara 1993. godine.

U aprilu 2008. Kurtović je proglašen krivim za ratni zločin protiv civila, ratnih zarobljenika i kršenje zakona i običaja ratovanja, a za svako od tih dela izrečena mu je kazna.

Drugostepenom presudom Kurtović je osudjen za ratni zločin protiv stanovništva i uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika, za koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su mu utvrdjene kazne od devet, odnosno tri godine zatvora i jedinstvena kazna od 11 godina.

Kurtović je proglašen krivim po svih 11 tačaka optužnice, za zločine počinjene u oktobru 1993. nad vojnicima i civilima hrvatske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u katoličkoj crkvi Svih svetih u Donjoj Drežnici kod Mostara.

Nepravosnažno je osudjen da je zajedno s drugim pripadnicima Armije BiH učestvovao u mučenju, maltretiranju, seksualnom zlostavljanju, ponižavanju zatvorenika i uništavanju verskog objekta u kojem su oni boravili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.