Izvor: B92, 26.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda antisemitskih publikacija

Beograd -- Savez jevrejskih opština Srbije uputio je protestno pismo Sajmu knjiga zbog izlaganja i prodaje knjiga antisemitske sadržine.

U pismu se ističe da je reč o već zabranjivanom "Protokolu sionskih mudraca" i izdanjima Ihtus hrišćanske knjige Ratibora Đurđevića, protiv koga je u toku sudski postupak zbog izdavanja antisemitske literature. "Gorka je ironija da se upravo na ovom sajmu obeležava 20-godišnjica smrti italijanskog pisca Prima Levija, Jevrejina i žrtve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << holokausta", ističe se u pismu.

Savez jevrejskih opština smatra da je Beogradski sajam propustio da u ugovor o zakupu prostora unese i klauzulu kojom obavezuje izdavače da ne izlažu knjige kojima se širi rasna, nacionalna i verska mržnja, što je kažnjivo prema Krivičnom zakonu Srbije.

"Zahtevamo da se sa svih štandova odmah uklone antisemitske knjige i da se ubuduće ovakvi propusti ne dešavaju", ističe se u pismu koje je upućeno generalnom direktoru Beogradskog sajma, Ministarstvu vera, Ministarstvu kulture, Savetu za nacionalne manjine i Poslovnoj zajednici izdavača i knjižara Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.