Izvor: B92, 28.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda BiH zbog tretmana zatvorenika

Strazbur -- Evropski sud za ljudska prava osudio je BiH zbog lošeg tretmana kome su, zbog etničke pripadnosti, bila podvrgnuta četvorica zatvorenika osuđena zbog ratnih zločina.

Četvorica podnosilaca tužbe - bosanski Srbi Milorad Rodić, Vlastimir Pušara i Zoran Knežević, kao i bosanski Hrvat Ivan Baković, bili su zatvorenici u centralnom zatvoru u Zenici u periodu 2004-2005. zbog ratnih zločina počinjenih nad Muslimanima tokom rata u BiH.

Oni su podneli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužbu tvrdeći da su u tom zatvoru, u kome su 90 odsto zatvorenika Bošnjaci, bili progonjeni i da su bili meta nasilja ostalih zatvorenika i napada motivisanih njihovom etničkom pripadnošću.

U junu 2005. oni su počeli štrajk glađu, kako bi privukli pažnju javnosti na situaciju u kojoj su se našli.

Bili su stavljeni u izolaciju koja je trajala 20 dana, a o tvrdnjama da su bili izloženi napadima otvorena je istraga.

Posle naredbe nadležnog ministarstva, sva četvorica su iz bezbednosnih razloga bili prebačeni u jedan zatvor u Republici Srpskoj, ali su odatle prebačeni u Mostar, u Federaciji BiH.

Sudije suda u Strazburu su u svojoj odluci podsetile da su, "kada se radi o zločinima počinjenim" tokom rata, "međuetnički odnosi uvek napeti i da su nasilni incidenti motivisani etničkim elementima još relativno česti".

Navodeći da je držanje podnosilaca žalbe u Zenici "predstavljalo težak rizik za njihov fizički integritet", sud je jednoglasno zaključio da se radi o kršenju člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji zabranjuje nehuman ili degradirajući tretman.

Sud je četvorici zatvorenika dodelio ukupno 14.000 evra za pretrpljenu moralnu štetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.