Izvor: B92, 05.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštrije prema zagađivačima

Beograd -- Ministarstvo za zaštitu životne sredine predstavilo rezultate rada u prvih 100 dana Vlade.

U prvih 100 dana rada, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, prema rečima Saše Dragina, češćim kontrolama je poslalo snažnu poruku zagađivačima da više neće moći da se ponašaju kao u prethodnom periodu. Dragin najavljuje i pooštravanje mera protiv zagađivača.

Zbog zagađivanja životne sredine, u 32 preduzeća u Srbiji izrečene su privremene mere >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zabrane proizvodnje ili rada delova postrojenja. Među njima je i Azotara Pančevo, koja mora da ispuni predviđen akcioni plan kako bi bilo smanjeno ispuštanje otrovnih materija u životnu sredinu.

"Nećemo dozvoliti rad ako ne bude poštovan taj plan, a proizvodnja u Azotari ne bude bezbedna za građane Pančeva. Nikada ne smemo da dozvolimo da na uštrb zdravlja građana neko preduzeće, firma, koliko god ona bila važna, zagađuje životnu okolinu", kaže on.

Dragin ističe da su doneti neki od najvažnijih zakona koji su preduslov za očuvanje životne sredine. On ističe da je Ministarstvo predložilo izmene zakona kako bi novčane kazne za zagađivače bile veće 10 puta.

"Umesto tri miliona, da bude 30 miliona za zagađivače. Zagađivači moraju da znaju da je jeftinije da se ugrade prečistači, ulaže u tretman otpadnih voda, aerozagađenja, nego da se plaćaju kazne", kaže on.

Prvi put su definisani i jasni uslovi koji se tiču zaštite životne sredine, a koje mora da ispuni budući kupac Rudarsko-topioničarskog basena Bor, ističe Dragin. On, međutim, kaže da je za uspešnu borbu protiv zagađivača neohodno i podići nivo svesti građana o značaju zaštite i očuvanja životne sredine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.