Izvor: B92, 02.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštre osude albanskih partija

Preševo -- Politički lideri Albanaca sa juga Srbije osuđuju presudu Okružnog suda u Nišu da na godinu dana osudi vojnika Dejana Jovanovića.

Jovanović je početkom ove godine ubio maloletnog Albanca Dašnima Hajrulahua prilikom njegovog ilegalnog prelaska granice sa Makedonijom. Sud je utvrdio da je desetar Jovanović, dok je bio na straži, prekršio propise o graničnoj službi zato što nije, shodno pravilima, upozorio maloletnog dečaka dok je ilegalno prelazio granicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predsednik Opštine Preševo i Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi, odluku suda naziva skandalozinim i kriminalnim činom: "Ja se nadam da je ovo samo prvi stepen sudske procedure i da ima šanse u drugom stepenu da se bitnije promeni odluka, jer se radi o zaista skandaloznoj odluci, bez presedana i mislim da to kalja ugled i sudstva i države".

Na sličan način su reagovali drugi albanski lideri. Tako predsednik SO Preševo, Ragmi Mustafa, kaže da ova presuda pokazuje kako život jednog Albanca vredi samo jednu godinu zatvora, a Orhan Redžepi, predsednik Pokreta za demokratski progres ističe da "ovo nije kazna, već nagrada vojniku Jovanoviću i poruka drugim vojnicima kako da postupaju sa Albancima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.