Ostavka Milke Forcan u Savetu

Izvor: B92, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka Milke Forcan u Savetu

Milka Forcan (FoNet)

Beograd -- Potpredsednica kompanije Delta Milka Forcan podnela ostavku na mesto predsednice Saveta za promociju Srbije.

Milka Forcan je i zvanično podnela ostavku ministru trgovine Predragu Bubalu na mesto predsednice Saveta uz obrazloženje da je u toku "tendeciozna negativna kampanja koju pojedini mediji i pojedinci vode protiv kompanije čija je potpredsednica. "Najbolje što u ovom trenutku mogu da učinim za uspešan rad Saveta je da na poziciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednika imenujete drugu osobu", navela je Milka Forcan.

Ona je navela da poštuje odluku Odbora za rešavanje sukoba interesa iako, kako tvrdi, njihovo obrazloženje sadrži mnogo nelogičnosti. Ona očekuje da će Odbor takvu odlučnost pokazati u slučajevima u kojima je sukob više nego očigledan, a koji su javnosti dobro poznati, navela je Milka Forcan u pisanoj izjavi, ne objašnjavajući na koje sporne slučajeve misli.

U međuvremenu, Odbor za rešavanje sukoba interesa navodi da se predloženim izmenama u Savetu za promociju prekida nadležnost tog odbora. Odbor je ocenio da će, izmenama odluke o obrazovanju Saveta za promociju, nadležnosti tog tela biti promenjene jer će Savet postati savetodavno telo, a ne organ Vlade Srbije.

Kako se precizira, ocenu o sukobu interesa članova Saveta tada će davati organ koji ih imenuje, odnosno Vlada.

"Savet se izmenama odluke više ne može smatrati telom koje ima obeležja funkcionalnog tela Vlade, odnosno organa, već tela koje ima savetodavnu nadležnost, a na osobe imenovane u takva tela ne primenjuje se odredba Zakona o sprečavanju sukoba interesa, pošto nisu imenovana u organ Republike", navodi se u saopštenju Odbora.

Odbor, međutim, ukazuje na to da treba voditi računa o principima nepodređivanja javnog interesa privatnom i sprečavanja postojanja odnosa zavisnosti.

Odbor je mišljenje utvrđeno na sednici održanoj pre tri dana dao na zahtev Ministarstva trgovine i usluga o predlogu izmenjene odluke o obrazovanju Saveta.

Predlogom odluke, kako je u saopštenju navedeno, menja se i mandat članova Saveta, koji je ranije bio predviđen na četiri godine, a koji se u predlogu odluke vremenski ne ograničava, s obzirom na to da trajanje Saveta zavisi od efekata njegovog rada.

"Doskočiti zakonu"

Predrag Bubalo (FoNet)

Predrag Bubalo prethodno je predložio izmene nadležnosti Saveta za promociju Srbije kako se više ne bi govorilo o sukobu interesa članova tog tela, pre svega potpredsednice kompanije Delta Milke Forcan.

Novinarka NIN-a Ruža Ćurković kaže da ne zna tačno na šta je Bubalo mislio, ali da će verovatno promeniti nešto u stutusu Saveta.

"Ja sad nagađam, ali to znači da se Bubalo sprema da doskoči tom zakonu koji reguliše sukob interesa, što je, mislim, jedan od manira koji se spočitavaju politici Srbije i po čemu je ona manje-više na lošem glasu i što mi upravo želimo da promenimo", kaže ona.

Ona smatra da se tom savetu pridaje previše značenja i da na građenju brenda treba angažovati operativce u polutajnim operacijama, a da javno razvlačenje ličnosti Saveta njihov posao čini "gotovo nemogućom misijom".

Predrag Bubalo rekao je juče da će promene, koje će predložiti na današnjoj sednici Vlade, rešiti problem.

On je, međutim, rekao da na čelu Saveta ostaje Milka Forcan, za koju je Odbor za rešavanje sukoba interesa ranije saopštio da se kao potpredsednica Delte nalazi u sukobu interesa.

Verica Barać: Proveriti nepoznate činjenice o Delti

Barać (FoNet)

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je da je za današnju sednicu tog tela pripremljen nacrt teksta koji će biti upućen Vladi Srbije, da bi se javno izjasnila i preduzela konkretne mere o kompaniji Delta.

Verica Barać je za B92 rekla da bi Vlada, preko nadležnih državnih organa, u saradnji sa organima Kipra, trebalo da proveri i mnogo nepoznatih činjenica o osnivanju te kompanije 1991, o "mnogim stvarima vezanim za njeno poslovanje i poreklo kapitala".

Ona je istakla da se proteklih godina očekivala provera činjenica i o "mnogim drugima" koji su se na koruptivan način obogatili "u vreme prethodnog režima", bliskošću s njim i onda "preneli svoju moć".

Komentarišući krivičnu prijavu koju je kompanija Delta podnela Drugom opštinskom javnom tužilaštvu protiv nje zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj, ona je rekla da je to "pretnja".

"Pravi se atmosfera da smo unapred krivi i da se očekuje ne samo da smo krivi, nego i da budemo uhapšeni", rekla je Verica Barać.

Ona očekuje da će Vlada pokazati u javnosti da odbacuje sve optužbe i da stoji iza svog savetodavnog tela, Saveta za borbu protiv korupcije.

Verica Barać je navela da je Vlada trebalo već da reaguje "jer postoji ozbiljan pritisak na Savet".

Vlada bi trebalo da se izjasni o radu Saveta i ne samo da ga zaštiti, nego stvori atmosferu da institucije mogu da rade slobodno, normalno i nezavisno jer u atmosferi koja se sada stvara nijedna institucija ne može da radi kako treba, rekla je ona.

Verica Barać je najavila da će Vladi biti predloženo da usvoji stav i kodeks za ponašanje ministara.

Iako je pre mesec dana Savet dostavio Vladi izveštaj o C marketu, koji svi mogu da vide i na sajtu tog tela, pojedini ministri nisu ga ni pročitali.

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo kaže da mu izveštaj niko nije dostavio. "Dostavljen je Vladi, meni nije", kaže Bubalo, a na pitanje da li je on član Vlade, odgovorio da izveštaj nije dostavljen članovima Vlade.

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, kaže da on nije čitao izveštaj, a da će pitati nekog od saradnika da li je to učinio.

Kako je rekla, tim kodeksom će se preporučiti njihova uzdržanost, dodavši da zabrinjava što u vreme kada Komisija za zaštitu konkurencije stavlja pod lupu Deltu i utvrđuje da li je monopolista, "ministri javno pružaju podršku toj kompaniji", učestvujući u njenim "marketinškim kampanjama".

Verica Barać je navela i da je Savet sačinio i izveštaj "o preuzimanju C marketa" i ukazao Vladi i javnosti na mnogo nezakonitosti.

Đelić: Podržavam Vericu Barać, nisam marioneta

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić podržao je danas predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije Vericu Barać u nastojanju da ukaže na kršenje zakona.

"Niko ne sme da preti Verici Barać samo zato što ona misli da raspolaže informacijama koje ukazuju na kršenje zakona", rekao je Đelić novinarima. Vicepremijer je dodao da je Savet formiran na njegovu inicijativu i da je Verica Barać "bila hrabri borac za ljudska prava u vreme režima Slobodana Miloševića, a sada je često napadana zbog toga što govori o pojavama koje izazivaju sumnju da se radi o korupciji".

"Nikakva politička partija ni tajna policija ne sme da preti građanima, pa ni privatna grupacija", rekao je Đelić i najavio da će se uskoro sresti s Vericom Barać.

Potpredsednik Vlade je rekao da to što je otvorio Delta siti ne znači da je marioneta bilo kog tajkuna. "Podržavam svaku investiciju u Srbiji", rekao je on, najavljujući da će 13. novembra otvoriti francuski tržni centar Intereks u Beogradu, koji će biti najveći konkurent Delti.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za trgovinu i usluge Nebojša Stefanović zakazao je za utorak, 13. novembar, sednicu na kojoj će se raspravljati o zahtevima Liberalno-demokratske partije da se ispita poslovanje kompanije Delta.

Ekonomisti upozoravaju na to da su i ova i prethodna vlada odgovorne što je Mišković postao vlasnik C marketa, a da za to još nije dobio odborenje Komisije za zaštitu konkurencije. Oni pitaju šta će se desiti ako Komisija utvrdi da je Delta monopolista.

Biljana Stepanović, ekonomska analitičarka, pita da li će tada Delti biti rečeno da izađe iz C marketa. "Ili će da kažu - šta je bilo, bilo je, ubuduće ćemo da gledamo. U ovoj situaciji Vlada je u neugodnoj poziciji", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.