Osovina DS–SPS radi bez zastoja

Izvor: Politika, 10.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osovina DS–SPS radi bez zastoja

Povremene nesuglasice između gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa (DS) i ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića (SPS), kao i kritike koje funkcioneri DS-a povremeno upućuju na račun javnih preduzeća u kojima su direktori kadrovi socijalista ostavljaju prostor za spekulacije o pukotinama u, za srpske političke prilike, dosta korektnim partnerskim odnosima između dve stranke. Funkcioneri tih stranaka negiraju da je koaliciona idila pomućena.

„Prvi put čujem da postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nesuglasice na nivou DS–SPS, bilo personalne, bilo stranačke. To što se u javnosti čulo nisu nesuglasice između pojedinaca nego nesuglasice oko pojedinih tema i principa, što je valjda normalno u demokratskom društvu – da imamo različite stavove i da najbolja politika pobedi, a da je onda svi sprovode”, kaže Jelena Trivan, portparolka DS-a, uz ocenu da sve stranke imaju „zaista odlične odnose”.

Ističući da je saradnja dve stranke „fenomenalna”, Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije, navodi da postoji visok stepen saglasnosti u vezi sa svim odgovornim poslovima na kojima socijalisti i demokrate zajedno rade. „Naravno, shodno našoj demokratskoj orijentaciji, ne želimo da u našim odnosima vlada jednoumlje. Dakle, ponekad imamo različita promišljanja na istu temu, ali najvažnije je da se vrlo brzo i vrlo lako dogovorimo”, kaže Ružić.

Đorđe Vukadinović, urednik časopisa „Nova srpska politička misao”, takođe, smatra da su odnosi između ove dve partije „i dalje uglavnom korektni”, ali primećuje da nisu „onoliko srdačni” kao što su bili u prvoj godini ove vlade. „Tada smo imali jedan paradoks: da su odnosi između prinudnih i gotovo slučajnih koalicionih partnera, DS-a i SPS-a, koji su se uz veliku dramu na kraju spojili u ovoj vladi, bili mnogo srdačniji i bolji nego odnosi partnera sa iste izborne liste (DS i G17 plus)”, kaže on dodajući da se tu verovatno radilo i o borbi za prevlast unutar koalicije, u kojoj je SPS malo pomalo, u izvesnoj meri, potisnuo G17 plus kao drugu po važnosti članicu vladajuće koalicije.

Sada, u drugoj godini, ocenjuje Vukadinović, ima i realnih problema između njih, ali verovatno i prenaglašavanja tih problema, upravo političkih i medijskih centara kojima ne odgovara da osovina DS–SPS tako dobro funkcioniše. Razlozi za ono što u poslednjih godinu dana vidimo kao trzavice između demokrata i socijalista, po njegovom mišljenju, delom su posledica krize i problema u kojima se vlada nalazi – a pre svega nestašice para. „To stvara problem preraspodele novca zbog čega uvek neko ostane nezadovoljan ili se oseća prikraćenim”, objašnjava Vukadinović.

Kao još jedan mogući razlog on navodi i trzavice unutar same Demokratske stranke. Naime, kako ističe, na taj relativno srdačan odnos koji je postojao od početka između vrha DS-a i vrha SPS-a ne gledaju jednako blagonaklono svi unutar DS-a, koji je, po mišljenju Vukadinovića, pomalo rastrzan između onih struja koje su za bližu saradnju sa LDP-om i G17 plus i onog dela koji je za čvršću saradnju sa SPS-om.

„Sve ove razloge, međutim, ja ne bih prenaglašavao, jer oni nisu takvi da dovode u pitanje funkcionisanje koalicije. Nije besprekorno kao što je bilo prve godine, ali nije dramatično i daleko je od toga da će ugroziti ili srušiti ovu vladu, jer to ne odgovara ni jednima ni drugima. Ako vlada bude padala, a ja ne verujem da će ona baš tako brzo i lako pasti, najmanje je verovatno da će to biti zbog sukoba DS-a i SPS-a”, kaže Vukadinović.

B. Baković

[objavljeno: 11/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.