Izvor: B92, 31.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobodjeni taoci

Skoplje -- Petorica Makedonaca koje su kidnapovali naoruzani Albanci oslobodjeni su u subotu ujutru u 3 sata i 30 minuta uz posredovanje Medjunarodnog Crvenog krsta. Drama, koja je zapocela u cetvrtak uvece kod sela Zerovjane na autoputu Tetovo-Gostivar i trajala 30 sati, svoju zavrsnicu imala je u selu Gornja Lesnica, javlja dopisnik Radija B92 iz Skoplja Safet Bisevac. Nakon sto ih je jedan od otmicara odveo do sredine sela, njih su preuzeli vojnici NATO-a iz misije Cilibarna lisica uz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prisustvo monitora OEBS-a i EU. Acu Popovskog i Sasu Vucetica iz Ohrida, Zvonimira Spasovskog iz Tetova i Gostivarcane Bogoljuba Jankovskog i Sergeja Filipovskog medjunarodni predstavnici predali su makedonskoj policiji u selu Saraj na ulazu u Skoplje iz pravca Tetova. Jedan od talaca, Aco Popovski izjavio je makedonskim medijima da ih je kidnapovala grupa od 50 naoruzanih ljudi u uniformama sa oznakama "ANA" - samozvana Albanska nacionalna armija. On je potvrdio da je jedan od talaca, Sergej Filipovski, bivsi policajac, bio maltretiran i tucen od strane kidnapera dok je sa ostalima postupano dobro. Policija je potvrdila da je Filipovski zadrzan u bolnici zbog fraktura ruku i da je u subotu popodne pusten na kucno lecenje. Zvanicno, policija tvrdi da su kidnaperi u bekstvu i da se za njima traga, a nezvanicno - njima je dozvoljeno da se izvuku iz sela u zamenu za oslobadjanje talaca. Sta se u stvari iza brega valja, pitanje je koje intrigira makedonsku javnost. U Skoplju se vec uveliko prica da je ceo dogadjaj dobro odigrana predstava ciji su su reditelji najvisi funkcioneri u makedonskoj policiji i redovima albanskih radikala. Na to su jos u petak upozorile opozicione stranke i makedonske i albanske ocenjujuci da iza svega stoje lideri vladajuce koalicije VMRO-DPMNE i DPA Ljubco Georgijevski i Arben Dzaferi koji pokusavaju da kontrolisanom nestabilnoscu odloze parlementarne izbore zakazane za 15. septembar zbog veoma slabog rejtinga njihovih partija.

Albanska nacionalna armija preuzela je u subotu odgovornost za otmicu sedam Makedonaca. "Nijedan Makedonac vise nece biti oslobodjen, ukoliko ne budu pusteni iz zatvora bivsi clanovi ONA koji su, i pored amnestije, i dalje taoci izlozeni maltretiranju', navodi se u saopstenju ANA, koje je potpisao "pukovnik Drenica". ANA je upozorila makedonske vlasti da ozbiljno shvate njihovo saopstenje, jer bi u suprotnom mogle uslediti "konkretne akcije" protiv Lavova - specijalnih jedinice makedonske policije, prenose mediji u Skoplju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.