„Oslobađanje” od duplih funkcija

Izvor: Politika, 07.Sep.2011, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Oslobađanje” od duplih funkcija

Dušan Bajatović (SPS) podneće ostavku na mesto poslanika, kao i Dragan Marković Palma (JS)

Brže nego što se očekivalo, funkcioneri sa više funkcija moraće da odluče šta im je sada činiti – „Službeni glasnik” broj 66, sa odlukom Ustavnog suda da funkcioneri nemaju pravo na više funkcija, izašao je juče (nosi datum 7.septembar 2011), rečeno je za„Politiku” u tom javnom preduzeću. Pošto je sud 7. jula doneo ovu odluku, prekjuče je Redakciona komisija suda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << utvrdila konačan tekst i odluka je odmah otišla „u štampu”, a danom objavljivanja u „Službenom glasniku” ona stupa na snagu.

Brojni lokalni, pokrajinski i republički funkcioneri imaju na raspolaganju tri dana da odluče koju će funkciju zadržati i da o tome obaveste Agenciju za borbu protiv korupcije ili da od nje u istom roku zatraže mišljenje da li su njihove funkcije nespojive. To će morati da urade, pored ostalih, narodni poslanici i gradonačelnici Veroljub Stevanović, lider Zajedno za Šumadiju (Kragujevac) i Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije (Jagodina), kao i njihovi zamenici Nebojša Zdravković iz URS-a i Petar Petrović iz JS-a. U sličnoj poziciji je i Dušan Bajatović, narodni poslanik iz SPS-a, koji je i generalni direktor JP „Srbijagas” i član Upravnog odbora „Jugorosgas”, ali i vojvođanski poslanici koji su čelnici gradova i opština poput Igora Pavličića iz Novog Sada i Živorada Smiljanića iz Apatina.

Goran Ješić, predsednik opštine Inđija, još pre nekoliko nedelja podneo je ostavku na poslaničku funkciju u Skupštini Vojvodine. On je prvi koji je to uradio (i ne čekajući da odluka stupi na snagu), a sada bi trebalo i ostali funkcioneri da se povedu za njegovim primerom. Procenjuje se da oko 1.300 funkcionera u Srbiji na svim nivoima ima dve ili više funkcija.

Dušan Bajatović rekao je juče novinarima u Skupštini Srbije da napušta parlament. „Previše sam posla počeo u ’Srbijagasu’ da bih se sada odlučio za nešto drugo. Logično je da ostanem u ’Srbijagasu’”, objasnio je Bajatović i dodao da će njegov izbor biti ozvaničen nakon što odluka suda bude objavljena u „Službenom glasniku”.

Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca, kaže za „Politiku” da pravni tim njegove stranke „pažljivo prati stvarno pravno značenje odluke USS”, a u kontaktu sa koalicionim partnerima iz URS-a analizira se njen „politički kontekst”. „Inače, stav Zajedno za Šumadiju je poznat već dve godine i nakon analize novonastale situacije nećemo biti tihi, izaći ćemo u javnost sa svojim stavovima”, istakao je Stevanović.

„Kad izađe ’Službeni glasnik’, ispoštovaću zakon. Da vidimo prvo šta piše i ako tako zakon kaže, na jednu funkciju ću da podnesem ostavku”, rekao je Dragan Marković Palma za naš list. Na pitanje da li ostaje pri ranijoj izjavi da će podneti ostavku na funkciju narodnog poslanika odgovorio je potvrdno.

Željko Vidović (DS), poslanik u SkupštiniVojvodine, najavio je pre nekoliko dana za „Politiku” da će se povući s mesta predsednika opštine Vrbas kada odluka Ustavnog suda stupi na snagu.

Milan Đukić (SPO), član Gradskog veća Novog Sada za obrazovanje i poslanik u Skupštini Vojvodine sa liste Za evropsku Vojvodinu, kaže da je uradio sve što je trebalo. „Podneo sam ostavku na funkciju člana Gradskog veća i čekam da me Skupština grada Novog Sada razreši 23. septembra. Već sam poslao kopiju sa prijemnim pečatom Agenciji za borbu protiv korupcije. Postupio sam po zakonu, kao što sam ranije najavio”, istakao je Đukić za naš list.

I Milivoje Vrebalov (LDP), predsednik opštine Novi Bečej i poslanik u Skupštini Vojvodine izabran po većinskom sistemu, naveo je da je sve već rešeno. „Podneo sam ostavku na mesto poslanika i ostajem predsednik opštine Novi Bečej. I opet smo mi iz Vojvodine na vreme uradili to što je trebalo po zakonu, a ne kao neki poslanici Narodne skupštine koje još čekate da se izjasne”, naveo je Vrebalov.

Ipak, i na neke Vojvođane se još čeka. Tomislav Bogunović (DS), predsednik opštine Bač i poslanik u pokrajinskom parlamentu, takođe izabran po većinskom sistemu, saopštiće šta će uraditi kad vidi odluku u „Službenom glasniku”.

Igor Pavličić (DS), gradonačelnik Novog Sada i poslanik u skupštini APV, svoju odluku o izboru funkcije obelodanio je pre mesec dana u intervjuu za „Politiku”. Na pitanje koju funkciju bira, Pavličić je odgovorio: „Nakon objave odluke Ustavnog suda u ’Službenom glasniku’ podneću ostavku na mesto poslanika u pokrajinskom parlamentu”.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je juče da će DS zatražiti mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije o tome da li je bilo koji poslanik te stranke u parlamentu, koji obavlja još neku funkciju, u sukobu interesa. „Ukoliko jeste, poštovaćemo odluke Ustavnog suda i Agencije za borbu protiv korupcije”, rekla je Kolundžija.

Ona je rekla, kako prenosi Beta, da će se poštovati zakonski rok u kome funkcioner mora da se odluči koju će funkciju obavljati i dodala da je agencija u nekoliko slučajeva već utvrdila da postoji sukob interesa. Kolundžija je navela da to što 1.300 funkcionera u Srbiji ima duple funkcije ne znači da su svi u sukobu interesa.

A. Popović

B. Baković

objavljeno: 08.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.