Izvor: Blic, 12.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam lista za 250 poslanika

Osam lista za 250 poslanika

BEOGRAD - Na glasačkim listićima za decembarske izbore biće, kako 'Blic' saznaje, osam lista, jer je Republička izborna komisija pored ranije potvrđenih pet, juče verifikovala i liste kandidata koje su podnele Jugoslovenska levica, Demokratska socijalistička partija Milorada Vučelića i Srpska socijaldemokratska partija Zorana Lilića. Koaliciji komunističkih partija 'Korak' nije potvrđena lista kandidata, a sa liste JUL povuklo se 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kandidata, dok se nešto manje kandidata povuklo i sa liste SSDP.

Republička izborna komisija, utvrdila je juče i ukupan broj birača u Srbiji koji, bez birača sa 50 biračkih mesta na Kosovu koji će biti naknadno uvršteni, iznosi 6.500.831 građana sa biračkim pravom.

O izborima se juče raspravljalo i u Medija centru.

- Zakon o izboru narodnih poslanika donela je stara Skupština na predlog SRS i on ima nekoliko poboljšanja, ali i i vrlo ozbiljnih praznina i problema. Krupan problem predstavljaće to što ovaj Zakon ne predviđa glasanje van biračkog mesta - rekla je Slobodanka Nedović, direktor CeSID. Ona je naglasila i da izborni cenzus od pet odsto predstavlja problem kada su u pitanju političke partije okrenute nacionalnim manjinama.

Glasanje vojnika je takođe pod znakom pitanja, tvrdi advokat Vida Petrović - Skero, zbog mogućnosti da zbog stanja pripravnosti usled dešavanja na Kosovu, lica na odsluženju vojnog roka ne iskoriste svoje biračko pravo.

Skero je naglasila i da republički parlament posle decembarskih izbora može doći u situaciju da ima 500 poslanika, od kojih će 250 raditi, a 250 samo primati plate, jer Zakon ne reguliše detaljno prestanak mandata poslanika.

- Izbori do sada bili su civilizacijska mera ovog društva - rekla je Jovanka Matić iz Centra za politikološka istraživanja i dodala da je tema izborne kampanje po prvi put do sada nisu nacionalni interes Srbije, predstavljen kao 'sudbinski' i 'istorijski'.

- Promene u medijima su velike ali nepotpune jer partijski pritisci još nisu iskorenjeni - rekla je Matić i dodala da je razočaravajuće da najjače televizije publici nude samo izbor između više istih stvari.

Učesnici ovog skupa upozorili su i da ne treba olako očekivati ubedljivu pobedu DOS jer je ona na prethodnim izborima bila veoma 'tesna'. N. M. J.

Radna grupa za izradu zakona o referendumu

'Blic' dokument: Program demokratske vlade Srbije (1)

Posebna komisija za ispitivanje svih zloupotreba vlasti

Predsednik Koštunica sa predsednikom Italije Čampijem i papom Jovanom:

Sa Crnom Gorom dijalog posle izbora

Osam lista za 250 poslanika

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.