Izvor: B92, 28.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban razgovarao s Kasom

Subotica, Budimpešta -- Predsednik mađarske stranke Fides podržao je kandidate Saveza vojvođanskih Mađara u drugom izbornom krugu.

Viktor Orban, koji je i bivši premijer Mađarske, pozvao je Mađare u Vojvodini da što masovnije izađu na izbore. "Samo zajednica koja želi da učestvuje u odlučivanju može učestvovati i u rešavanju svojih problema", rekao je Orban.

Orban je s predsednikom SVM Jožefom Kasom razgovarao o međunacionalnim incidentima i izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako se nada da će predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, kao istinske demokrate, učiniti sve kako bi pravna država počela da funkcioniše i kao bi incidenti bili sprečeni.

Orban je rekao i da rasprave pred nekoliko foruma Evropske unije ne treba doživljavati kao internacionalizaciju pitanja mađarske manjine u Vojvodini pošto Evropska unija predstavlja sistem vrednosti. "Kada Srbija bude članica EU ona će na isti način reagovati i sve što se bude ticalo Srba u zemlji ili van nje biće i evropski problem", rekao je Orban.

On je ocenio i da su događaji u Vojvodini problematici dvojnog državljanstva dali dodatnu dimenziju i da bi se Mađari u Vojvodini osećali sigurnije ako bi imali taj status. "Dobro je što su tri od četiri najjače stranke u Mađarskoj podržale dvojno državljanstvo i sada predstoji izrada zakona koji će regulisati to pitanje", rekao je Orban, za B92 javlja Larisa Inić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.