Orban-Cvetković: Mađarska želi Srbiju u EU (VIDEO)

Izvor: S media, 14.Jun.2011, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban-Cvetković: Mađarska želi Srbiju u EU (VIDEO)

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban sastao se danas sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem. Tokom dana Orban će se sastati i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban sastao se danas, na početku posete Srbiji, sa srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem.

-Današnja poseta je u funkciji Mađarske kao predsedavajućeg EU, a premijer Orban i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ja smo razgovarali o evropskim integracijama - rekao je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković u zvaničnom obraćanju predstavnicima medija posle prvog susreta sa premijerom Mađarske.

Orban: Srbiju čeka težak zadatak

Cvetković je izložio želju Srbije da do kraja ove godine dobije status kandidata i datum pregovora. Dvojica premijera razgovarali su, takođe, i o dijalogu Beograda i Prištine.

-Do sada nam nije postavljeno Kosovo kao uslov u smislu priznavanja. Od dijaloga očekujemo da će stvoriti bolje uslove za svakodnevni život ljudi na Kosovu. Ne postoji jedinstveni stav u EU po pitanju Kosova. To je otvoreno pitanje, a mi smo spremni da nađemo konstruktivno rešenje za sve – istakao je Cvetković.

Premijer Mađarske podsetio je da se predsedavanje Mađarske EU polako približava kraju:

- Solidarni smo sa vama na putu ka EU. Interes je i Mađarske i EU da Srbija postane njen deo, i mi vas u tome podržavamo. Ne želim da prikrijem da unutar EU ne vlada najbolja klima za dalje širenje i EU je sada veoma obazriva, tako da će Srbija imati težak zadatak kako bi postigla svoj cilj. Ne bismo voleli da pripadamo EU, a da naši susedi nisu članovi EU.

Miletić: Srbija spremna za učešće u operacijama UN

Počela konferencija NATO-a u Beogradu

Šutanovac: Srbija posvećena bezbednosti u regionu

Pitanje manjina

Govoreći o manjinama, Orban je zahvalio premijeru Srbije što je odnos prema mađarskoj manjini korektan:

- Obećao sam da ćemo do kraja godine rešiti pitanje predstavnika srpskih manjina u mađarskom Parlamentu.

Na pitanje novinara da li EU može sebi da dovzoli da pod svoje okrilje primi zemlju koja ima tertorijalne probleme kakve Srbija ima sa Kosovom, premijer Mađarske je odgovorio:

- Ne mislim da bi trebalo spolja vršiti pritisak na Srbiju, već se mora naći rešenje koje odgovara obema stranama. Treba doći do nivoa razvoja odnosa Prištine i Beograda koji neće remetiti EU. Sasvim sam siguran da će srpska i kosovska strana naći rešenje u skladu sa svojim interesima. Mađarska ne želi da se upliće u to pitanje, a ako bude potebno voljni smo da pomognemo.

Tokom dana Orban će se sastati i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Premijer Mađarske dolazi u Beograd mesec i po dana nakon što je glavni grad Srbije posetio i mađarski predsednik Pal Šmit.

Zvanična Budimpešta snažno podržava proces evrointegracija Srbije, a jedan od dokaza te podrške je i činjenica da je Mađarska ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom 8. novembra prošle godine.

Istovremeno, Mađarska je inicijator Dunavske strategije u koju je uključena i Srbija.

Orban je u Srbiji boravio novembra prošle godine i tada je ukazao na značaj poboljšanja saradnje u oblasti privrede i to posebno u sferi energetike i infrastrukture.

Jedno od pitanja koje je uvek na dnevnom redu sastanaka srpskih i mađarskih zvaničnika jeste i položaj Srba u Mađarskoj, odnosno Mađara u Srbiji.

Ivana Drobnjaković

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.