Optužuje lekare za smrt ćerke

Izvor: S media, 21.Maj.2010, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužuje lekare za smrt ćerke

Ivana Milosavljević u Beogradu umrla od posledica anoreksije. Njena majka kaže da nijedna bolnica nije htela da je zadrži na lečenju.

Ivanina majka i prijatelji optužuju lekare da nisu pravovremeno reagovali i da je njen život, da su je primili u neku od bolnica, mogao da bude spasen.

Osam dana nakon smrti Ivane Milosavljević, devojke teško obolele od anoreksije, njenoj majci stigao je odgovor iz KBC Zvezdara da je njen slučaj pozitivno rešen i da može da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dođe na lečenje.

Četrdesetogodišnja Ivana Milosavljević godinama je patila od anoreksije, u poslednje vreme njeno stanje se pogoršalo i pred smrt imala je samo 23 kilograma.

Zbog odbijanja da se leči, njena majka, Mirjana, kako kaže, dobila je privremeno starateljstvo nad svojom ćerkom.

Pomoć je tražila u nekoliko bolnica, a na kraju i na Vojno-medicinskoj akademiji, gde su Ivanu odveli nakon što ju je majka povratila iz nesvesnog stanja.

“Ja sam pokušala da je oživim, da je lupam po licu, da je prskam vodom, došla je Hitna pomoć, dali su glukozu. Šećer je bio 0. Odveli su nas na VMA, koji je tada bio dežuran, i tamo je dobila infuziju“, objašnjava Mirjana Milosavljević.

“Lekar endokrinolog je rekao da treba da bude lečena godinu i po – dve, ja kažem ’zadržite je bar do jutra, dajte bar 10-15 dana’. Ne može. Njena sudbina je zapečaćena“, kaže ona.

Ivanin prijatelj Željko Stepanović, koji je sa njom te večeri bio na VMA, kaže da se obratio i načelniku Miodragu Jeftiću koji je u tom trenutku krenuo u oblizakak bolnice.

“On je pogledao papire i pitao je koliko dugo je ona u tom stanju, rekao sam da je ona dugo u tom stanju. On je gledao u te papire i rekao je da oni primaju samo hitne slučajeve – ’pogledajte koliko ljudi ovde je prisutno, mi primamo samo hitne slučajeve’. I ubrzo posle toga je završio razgovor i otišao“, kaže Stepanović.

Nekoliko sati nakon što je otpuštena sa VMA, Ivana je umrla u svom stanu, kaže njena majka.

“Negde u 20 do 3 je ona legla, ja sam pogledala na sat, stavila sam je u krevet. Ujutro kad sam se pre 7 digla, ona je bila mrtva“, kaže Mirjana Milosavljević.

Sa Vojno-medicinske akademije kao odgovor na pitanja B92 stiglo je saopštenje u kojem potvrđuju da su psihijatri te ustanove početkom maja pregledali Ivanu, ali da je zaključeno da bi terapija lekovima, koje bi oni preporučili, samo ugrozila njeno stanje i predložili joj da se javi endokrinologu.

Potom je, kako kažu, primljena i 12. maja kada su je pregleali psihijatar i endokrinolog.

“U nalazu neuropsihijatra zaključeno je da nema elemenata za akutno psihijatrijsko stanje, a endokrinolog je predložio da se odmah izvrši neophodna dijagnostika i primeni infuziona terapija što je pacijentkinja odbila“, navodi se u saopštenju VMA.

“Imajući u vidu da je odbila medicinsku pomoć, predloženo je da se javi nadležnoj medicinskoj ustanovi. Stručni tim lekara VMA izražava duboko žaljenje zbog tragičnog ishoda“, zaključuje se u saopštenju.

Ivanina majka pomoć je tražila i u KBC “Dragiša Mišović“, ali B92 nije uspela da dođe do nadležnih u toj instituciji.

Ona je dva puta primljena i u KBC Zvezdara ali je, prema rečima direktora te bolnice Aleksandra Miloševića, odbijala terapiju.

“Ona je dobila predlog za pregled psihijatra i dobila je predlog za hospitalizaciju koje je odbila, i jednog i drugog dana. Znači, vi teško možete da naterate nekog da se leči ako on to neće“, kaže Milošević.

“Na kraju imate i suicid kao jedan definitivni oblik samouništenja koji često ne može da se spreči. Sve je pokušaj da nekom produžete život, da mu ga spasete, da ga izlečite, ali ne možete nikog da naterate na lečenje“, poručuje on.

I dok Ivanina majka kaže da su je, nakon pisma gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, osam dana posle smrti njene ćerke obavestili da Ivana može da se leči u KBC Zvezdara, direktor kaže da nikakve urgencije da se pacijenkinja primi nije bilo i da će slučaj ispitati u ponedeljak.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.