Izvor: B92, 05.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica za šverc preko CG

Berlin -- Tužilaštvo u Augsburgu podiglo je, posle devetogodišnje istrage, optužnicu protiv 6 osoba umešanih u šverc cigareta preko Crne Gore.

Kako u sutrašnjem broju piše magazin "Fokus", optuženi su Evropskoj uniji naneli štetu od 10,2 milijarde evra, a u šverc je, prema nalazima istrage, bilo umešano i rukovodstvo Crne Gore.

Prema navodima "Fokusa", u optužnici državnog tužilaštva u Augsburgu stoji da je jedan od optuženih Švajcaraca, koji je vukao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konce ove švercerske afere, nekadašnjem ministru finansija Crne Gore Predragu Goranoviću za pomaganje ovog posla na račun na Kipru uplatio dva do tri miliona evra. U slučaju koji "Fokus" naziva "Montenegro-Konekšn", pored sada optužene šestorice muškaraca, vodi se istraga protiv još 111 osoba u Nemačkoj, Švajcarskoj i Italiji. Glavni carinski inspektor iz nemačkog grada Lindaua Herman Ginter ocenio je da je reč o "najvećem evropskom slučaju carinske prevare".

Neoporezovane cigarete su, smatra tužilaštvo, uz lažne račune, švajcarski šefovi ovog "biznisa" najpre dostavljali u Crnu Goru, u luku Bar. Za policijsku zaštitu transporta u Crnoj Gori su sada optuženi Švajcarci, kako piše "Fokus", crnogorskoj vladi platili ukupno 300 miliona dolara. Potom su cigarete iz Bara, gliserima bile upućivane u Italiju i odatle na "crno tržište" zapadne Evrope. Novac je preko jedne menjačnice u Luganu dostavljan u Švajcarsku.

Posao je bio tako unosan, ocenio je carinski inspektor Ginter za "Fokus", da je nakon ukidanja embarga 1995. u borbama za podelu preostalog "kolača" ubijeno izmedju 50 i 60 osoba. Najpoznatija žrtva bio je sporni jugoslovenski poslovni čovek Vladimir Vanja Bokan koji je u jesen 2000. godine sa 25 pucnjeva ubijen u Atini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.