Optužnica protiv predsednika Sudana

Izvor: B92, 12.Feb.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv predsednika Sudana

Predsednik Sudana (Fonet)

Katrum -- Sudije Međunarodnog krivičnog suda u Hagu odlučile su da prihvate optužnicu protiv predsednika Sudana Omara Hasana al Bašira i izdaju nalog za njegovo hapšenje.

On se tereti da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Darfuru, saznaje nezavnično agencija Rojters među diplomatama u Ujedinjenim nacijama. "Sud je odlučio da izda nalog za njegovo hapšenje. To je bilo očekivano, a zvanično će biti objavljeno kasnije ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meseca", rekao je Rojtersu diplomata UN, koji je zahtevao anonimnost.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo, zatražio je još prošle godine od suda da prihvati optužnicu protiv Bašira, zbog organizovanja genocida u regionu zapadnog Sudana u Darfuru, gde je 2003. godine ubijeno 35.000 ljudi, dok je kasnije još 100.000 umrlo od gladi i bolesti.

Sudan je odbio da prizna da se radi o genocidu, uz tvrdnju da su ovi ljudi nastradali u ratnim sukobima.

U Međunarodnom krivičnom sudu nisu hteli da komentarišu saznanja Rojtersa, rekavši da je odluka u rukama sudija.

Sudan je najavio da će odbiti da izruči Bašira, ako odluka suda bude potvrđena, ali će nastaviti da sarađuje sa mirovnim trupama UN koje se nalaze u toj zemlji.

Upozoreno je, međutim, da je moguće da dođe do masovnim demonstracija građana zbog odluke suda.

Rojters navodi, da Sudan sada pokušava diplomatskim naporima da promeni odluku Međunarodnog krivičnog suda da optuži predsednika te države Omara Hasana al Bašira.

Afrička Unija, koja okuplja države tog kontineta, Arapska Liga i Kina su izrazile zabrinutost zbog mogućnosti da Bašir bude optužen, ocenivši da bi to moglo da destabilizuje region i da ugrozi mirovni proces između severnog Sudana i poluautonomnog južnog dela države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.