Optužen za uklanjanje tragova

Izvor: Politika, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužen za uklanjanje tragova

U izgledu višemesečna pauza na haškom suđenju "kosovskoj šestorki" na čelu sa Milanom Milutinovićem, ako se postupak protiv Đorđevića pripoji ovom procesu

Vlastimir Đorđević, koji je tokom rata na Kosovu 1999. godine bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije, nalazi se na istoj haškoj optužnici za ratne zločine sa Milanom Milutinovićem, Nikolom Šainovićem, Dragoljubom Ojdanićem, Nebojšom Pavkovićem, Vladimirom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Lazarevićem i Sretenom Lukićem. Optužnica "Kosovo" svima na teret stavlja progon oko 800.000 Albanaca, ubistva i deportacije u cilju promene etničke slike Kosova.

Pošto je bio nedostupan Haškom tribunalu u vreme početka suđenja Milutinoviću i saoptuženima, u julu prošle godine, postupak protiv Đorđevića je izdvojen i zasad nije poznato da li će tužilaštvo tražiti da se i njemu sudi zajedno sa ostalima iz srpske vlasti, Vojske i policije koji u Hagu odgovaraju za zločine počinjene "u prvih šest meseci 1999. godine", kako je to u optužnici formulisano. Portparol tribunala Refik Hodžić juče za "Politiku" nije mogao da kaže kakav bi stav sud mogao da zauzme po tom pitanju, ističući da će pretresno veće o tome odlučivati tek ukoliko tužilaštvo bude zahtevalo pripajanje procesa. "Tužilaštvo je već završilo izvođenje dokaza u predmetu Milutinovića, tako da je suđenje već poodmaklo, ali to je nešto o čemu će se odlučivati", rekao je Hodžić.

No, ako je suditi po slučaju Zdravka Tolimira, koji je uhapšen 31. maja i predat tribunalu skoro godinu dana po početku suđenja takozvanoj "srebreničkoj grupi" oficira Vojske Republike Srpske koji su optuženi za iste zločine kao i nekadašnji prvi obaveštajni oficir generala Ratka Mladića, onda treba očekivati da će tužilaštvo tražiti ponovno spajanje postupka. Naime, u Tolimirovom slučaju tužilaštvo je iznelo argument da odvojeno suđenje Tolimiru ne bi moglo da počne pre 2009. godine, što bi ugrozilo celokupnu "izlaznu strategiju" tribunala koju je usvojio Savet bezbednosti (suđenja moraju da se završe do 2008, a žalbeni postupci do 2010, kad sud definitivno zatvara vrata).

Na suđenju Milutinoviću i ostalim članovima takozvane "kosovske šestorke", koje je počelo pre skoro godinu dana, predviđeno je da advokati počnu da izvode dokaze odbrane već 6. avgusta ove godine. Ukoliko bi došlo do spajanja postupka, verovatno bi usledila barem šestomesečna pauza u procesu. Advokat Nikole Šainovića, Toma Fila, juče je za B92 rekao da se neće protiviti eventualnom zahtevu tužilaštva za pripajanje postupka.

Na suđenju Milutinoviću i saoptuženima svedoci optužbe su više puta generala Đorđevića pominjali kao glavnog organizatora prebacivanja tela stotina ubijenih Albanaca sa Kosova u masovne grobnice u Srbiji.

Kako je u maju 2001. godine saopštio tadašnji zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Dragan Karleuša, inspirator i ključni krivac uklanjanja tragova zločina na Kosovu bio je Slobodan Milošević, u to vreme predsednik SR Jugoslavije.

Istraga i činjenice do kojih je došla radna grupa MUP-a Srbije "ukazuju da je marta 1999. u kabinetu Slobodana Miloševića održan radni sastanak. Sastanku su, pored Miloševića, prisustvovali tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković, tadašnji načelnik RJB general Vlastimir Đorđević, tadašnji načelnik DB-a general Radomir Marković i drugi. Tom prilikom, general Đorđević izneo je kao problem pitanje asanacije terena na području Kosova i Metohije. S tim u vezi, Milošević je Stojiljkoviću naložio da preduzme mere kako bi se uklonili svi tragovi koji bi mogli da ukažu na postojanje dokaza o izvršenim zločinima", izjavio je Karleuša.

Sa "slučajem hladnjača" i operacijom prikrivanja tragova zločina bilo je povezano i penzionisanje generala Đorđevića.

LJ. Milisavljević

[objavljeno: 18.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.