Optužbe Jovanović-Mišković-Grubačić

Izvor: B92, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužbe Jovanović-Mišković-Grubačić

Jovanović (FoNet)

Beograd -- Čedomir Jovanović tvrdi da je Miroslav Mišković preko Bratislava Grubačića nudio uticaj na Vladu oko Kosova za američku vizu.

LDP optužuje Miškovića da kontroliše Vladu i navodi da je u maju ove godine novinar Grubačić, kao posrednik, od Ambasade SAD zatražio da Miškovićevo ime bude sklonjeno sa liste onih kojima je zabranjen ulazak u SAD, a da će Mišković zauzvrat uticati na promenu kursa Vlade oko Kosova i približavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američkom stavu. Grubačić i ambasada SAD to negiraju, LDP sutra Vladi daje pisane dokaze.

Time je razmena optužbi na relaciji Miroslav Mišković-Čedomir Jovanović i danas nastavljena, a Jovanović je za skupštinskom govornicom konkretizovao optužbe koje je protiv Miškovića prvi put izneo u emisiji Utisak nedelje na B92.

Lider LDP-a optužio je Miroslava Miškovića da kontroliše Vladu Srbije i zatražio odgovor od premijera Vojislava Koštunice "da li je ikada ovlastio predsednika kompanije Delta Miroslava Miškovića da preko svojih posrednika u kontaktima sa ambasadorom SAD ponudi kooperativnost Vlade Srbije u procesu kosovskih pregovora za kooperativnost Vlade SAD u skidanju sa crne liste, na kojoj se nalazi on i neki istaknuti činovnici njegove kompanije".

Liberalno-demokratska partija navodi da će Vladi Srbije sutra dostaviti pisani dokaz o tom sastanku. "Tim dokazom će biti zaokruženi osnov za pokretanje inicijative za osnivanje anketnog odbora Skupštine, na kome će Grubačić imati mogućnost da odgovori na sva pitanja", navodi LDP.

Grubačić i ambasada negiraju, LDP ostaje pri tvdnjama

Međutim, Bratislav Grubačić demantuje navode koje je Čedomir Jovanović izneo za skupštinskom govornicom.

Grubačić za B92 kaže da se sa Miroslavom Miškovićem nije čuo u poslednjih mesec i po dana, kao i da nikada nisu razgovarali o "crnoj listi" SAD. Takođe, navodi da ne pamti kada je poslednji put bio u američkoj ambasadi jer kod kuće leži bolestan.

Tim povodom oglasila se i ambasada SAD, koja je navela da su izjave da je ambasadi SAD nuđeno da sa takozvane "vizne crne liste" skine Miškovića u zamenu za političke usluge netačne.

Ambasadi SAD nije poznat takav predlog, nisu održani sastanci sa bilo kojom pomenutom stranom niti bi se takva vrsta predloga uzela u razmatranje, navodi ambasada.

Samo američki imigracioni zakon definiše pitanja izdavanja ili uskraćivanja viza. Odluke o pojedinačnim slučajevima ne mogu i neće biti predmet pregovora, mavodi se.

Ambasada SAD ne komentariše pojedinačne zahteve za izdavanje viza. Federalni zakon sprečava nas da to činimo kako bi se zaštitila privatnost podnosioca zahteva, navela je ambasada SAD.

U LDP-u navode da ostaju pri svojim tvrdnjama da je 18. maja Grubačić prvi put kao emisar Miškovića bio u Ambasadi. "On do danas nije prestao da radi na tom projektu, ne birajući sredstva i ne postavljajući pitanje cene", navodi LDP.

"21. maja Ambasada je odbila Miškovićev predlog i isključila svaku vrstu trgovine, o čemu je odluka, zajedno sa preciznom dokumentacijom o tim susretima, prosleđena Stejt dipartmentu. LDP će novom osoblju Američke ambasade sa zadovoljstvom proslediti sve informacije koje dokazuju kada je i kojim povodom došlo do susreta između predstavnika Ambasade sa jedne, i predstavnika Miroslava Miškovića sa druge strane", saopštava LDP.

"Posebno ističemo da se u tim materijalima najenergičnije i momentalno odbija predlog Miroslava Miškovića, a Stejt dipartmentu predlaže da, imajući u vidu njegove manipulacije na carini, direktno učešće u švercu cigareta, uz kvalifikaciju da je Mišković 'srce' srpske korupcije, prepuručuje doživotna zabrana ulaska u SAD", saopštava ta stranka.

LDP smatra da Grubačić "danas isto radi što je radio od 2000. godine, služi Miloševiću i ljudima iz njegovog režima i predstavlja vezu između njih i zapadnih ambasada".

"Grubačić je i ranije iskakao iz svoje pozicije novinara i političkog analitičara, baveći se posredništvom, npr. kada je organizovao susrete Vojislava Koštunice sa Momirom Gavrilovićem, kada je aktivno rušio vladu Zorana Đinđića", navodi LDP.

Polemika Jovanović-Petrović

Čedomir Jovanović pitao je na sednici Skupštine ministra pravde Dušana Petrovića da li je spreman da preuzme odgovornost i na Vladi pokrene pitanje uticaja Delte na državne institucije.

"Kome ćete proslediti izveštaj sa sastanka koji je održan uz posredovanje novinara (Bratislava) Grubačića u američkoj ambasadi, tokom kojeg je pobrojan čitav niz ministara, uključujući potpredsednika Vlade i premijera, kao osobe koji su službenici Miroslava Miškovića spremni da urade bilo šta za njega", pitao je Jovanović.

Na optužbe da Mišković kontroliše Vladu odgovorio je ministar pravde Dušan Petrović.

On je rekao Jovanoviću da podnese sva dokumenta kojima raspolaže nadležnim organima, MUP-u, specijalnom tužiocu, Bezbednosno-informativnoj agenciji ili parlamentu, kako bi se sve što je naveo rasvetlilo.

"Pozivam vas da ne gubite vreme i, ako imate konkretne dokaze o tom događaju, već tokom dana dostavite sve što imate", rekao je Petrović.

U međuvremenu, LDP je naveo da će sutra Vladi Srbiji podneti pisane dokaze o sastanku Grubačića u Ambasadi SAD.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić rekao je da ta stranka raspolaže dokazima o zloupotrebama kompanije Delta i dodao kako su sredstva prenošena na Kipar, a zatim na račune firmi iza kojih je stajao Mišković.

On je istakao da Mišković poseduje pola Srbije i brojne firme, da preti i vrši pritisak na medije.

Andrić je tražio da nadležna ministarstva odgovore na poslanička pitanja ove stranke koja je podnela povodom poslovanja Delte, uključujući i prodaju C marketa.

Jovanović je takođe pitao i kada će Vlada primeniti Zakon o zaštiti konkurencije i naplatiti 10 odsto prometa kao kaznu od Delte zbog dvogodišnjeg kršenja antimonopolskog zakona.

LDP ponovo za anketni odbor

Pošto, kako su zatim naveli u LDP-u, nemaju mnogo poverenja u institucije, poput BIA, koju vodi Rade Bulatović, predstavnici LDP-a su još jednom zatražili formiranje anketnog odbora, koji bi se bavio kompanijom Delta i Miroslavom Miškovićem.

Oni su podsetili da je poslanički klub LDP-a pre dve nedelje podneo predlog za formiranje anketnog odbora i najavili da neće dozvoliti da se nastavi rad po dnevnom redu dok odluka ne bude doneta.

Predsedavajući Skupštini Miloljub Albijanić rekao je da će se o zahtevu LDP-a parlament izjašnjavati na sledećoj sednici.

Poslanici te partije nisu dozvoliti da Skupština nastavi rad dok odluka o tome ne bude doneta.

On je dodao da će kritike na račun Miškovića sačuvati za raspravu pred tim anketnim odborom. Jovanović je kazao da očekuje sudski epilog događaja i da će učiniti sve da se kazne Miškovićeva bahatost i njegova politika.

Čedomir Jovanović preneo je novinarima utisak da će svi šefovi poslaničkih grupa jednoglasno odlučiti da se na narednoj sednici formira anketni odbor.

Međutim, kako B92 saznaje, vladajuća koalicija za sada i nije spremna da podrži tu ideju.

DS: Za odbor ako postoje sumnje

Kolundžija (FoNet)

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Koludžija rekla je da će se ta stranka zalagati da parlament na dnevni red stavi inicijativu o formiranju anketnog odbora ukoliko "postoji osećaj da nadležne državne institucije nisu u stanju da razreše taj problem".

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da su se na konsultacijama šefovi poslaničkih grupa dogovorili da, po povratku predsednika parlamenta Olivera Dulića sa službenog puta, razgovaraju sa njim i potpredsednicima Skupštine o inicijativi.

"Ukoliko zakon otvara mogućnost da neko ima monopolski položaj, onda treba pod hitno menjati zakon, a ukoliko neko krši zakon i na taj način ostvaruje monopolski položaj, onda treba da odgovara pred zakonom za to", rekla je Kolundžija.

Tim povodom predsednik Socijaldemokratske unije (SDU) Žarko Korać optužio je Miškovića za pokušaj uspostavljanja "neke vrste medijskog terora".

Predsednik SDU je ocenio da je cilj Miškovićevog jučerašnjeg otvorenog pisma diskreditacija jednog od svojih najžešćih kritičara, Čedomira Jovanovića.

Korać je upitao zašto Mišković saznanja da iza njegove otmice stoji Jovanović nije izneo ranije i zašto ih nije preneo tužilaštvu i policiji, nego je posle sedam godina razmišljanja, podstaknut tekstom u "Kuriru", odlučio da to saopšti javnosti.

Miroslav Mišković optužio je juče Čedomira Jovanovića za umešanost u njegovu otmicu, nazvavši ga ortakom mafije. Mišković je u otvorenom pismu Jovanovića upitao da li je, na bilo koji način, umešan u njegovo "tamničenje" i da li je dao dozvolu, uputstvo ili garantovao imunitet otmičarima, ako je, kao druga ličnost režima, priznao da je posećivao zemunski klan i bio prijatelj s vođama mafije koja je otela predsednika Delte.

Mišković, koji se prvi put javno oglasio o otmici, otet je u aprilu 2001, a pušten je pošto je otmičarima platio tri miliona evra. Za otmicu su optuženi članovi zemunskog klana.

Jovanović: Mišković skreće temu

Inače, Jovanović je u emisiji Kažiprst Radija B92 rekao da je jučerašnje pismo Miškovića pokušaj da skrene pažnju sa činjenice da je monopolista.

Negirajući optužbe Miškovića da je umešan u njegovu otmicu 2001, lider Liberalno-demokratske partije je rekao da je dobro što će "konačno biti razrešena situacija u kojoj Mišković sebe doživljava kao gospodara naših života, a javnost uskraćuje za odgovor koji ona od njega mora dobiti".

Jovanović je dodao da će tužbu podneti i protiv "zločinačkog udruženja, čiji je predsednika Delte samo jedan od članova, u kom je 45 novinara, urednika, biznismena, političara, kriminalaca, advokata, policajaca".

Na insistiranje da navede imena, Jovanović je kao članove tog "zločinačkog udruženja" naveo premijera Vojislava Koštunicu i ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića.

Jovanović je negirao da je uzeo deo novca od otkupa plaćenog otmičarima Miškovića, i ocenio da je napad predsednika kompanije Delta na njega pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da ta kompanija ima monopolski položaj na tržištu.

Jovanović smatra da je Mišković pokušao da "promeni temu i da umesto odgovora na pitanje kada će platiti kaznu za kršenje antimonopolskog zakona, 350 do 400 miliona evra", počne kampanju protiv njega, zato što on na tom odgovoru insistira.

Miškovićevo pismo Jovanović je ocenio kao nepismeno i ponovio da će LDP tužiti vlasnika Delte. "Kada je reč o pismu, mislim da je to ispod svakog nivoa zbog načina na koji je to učinjeno", kaže on.

"Ono je nepismeno, ignoriše sva pravila gramatike i nije dostojno čoveka koji sebe doživljava tako značajnim. Način na koji je on to uradio mi govori da se on oseća veoma uznemireno. To pismo spada u red pisama kakva je pisao Milorad Ulemek", kaže Jovanović.

Jovanović je ponovio da će pravni tim LDP-a podneti tužbu protiv Miškovića. "Njegova uloga u ovom društvu je veoma ozbiljna i on mora preuzeti odgovornost za tu ulogu, sadašnju i prošlu", kaže Jovanović.

O pominjanju kompanije Delta u vezi sa švercom cigareta možete čitati u vesti o akciji Mreža, a takođe danas je aktuelna informacija o tome da firma Jugohemija, koja se dovodi u vezu s Miškovićem, tuži Ministarstvo odbrane zbog navodnog nameštanja tendera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.