Opštinama veći transferi

Izvor: B92, 07.Dec.2010, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštinama veći transferi

Beograd -- Transferi lokalnim samoupravama iz republičkog budžeta biće povećani naredne godine, najavljuju iz Vlade Srbije.

Transferi opštinama, koji su smanjeni po izbijanju svetske ekonomske krize, biće uvećani u sledećoj godini za 25 posto, izjavila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Na skupštini stalne konferencije gradova i opština, ministarka je predstavnicima lokalnih vlasti poručila da na veće iznose mogu da računaju za sada samo najsiromašnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opštine u Srbiji.

Pošto je jasno da para nema dovoljno, na skupu su izneti predlozi kako obezbediti više novca bar najsiromašnijim opštinama.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je rekao da je Beograd spreman da se odrekne dela transferisanih sredstava iz republičkog budžeta u korist najsiromašnijih opština u Srbiji i poručio da je uslov za tako nešto da se novac koristi za razvoj, a ne za plate lokalnih funkcionera.

Opštine su se do sada snalazile na različite načine. Predlog kako bi opštine mogle povećati svoje prihode dao je i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Dinkić je rekao da bi lokalne samouprave mogle da računaju na više sredstava, a jedan od predloga je i veći iznos od poreza na plate, ali će lokalne samouprave, zauzvrat, morati da povećaju svoju odgovornost.

Dinkić je rekao da bi bilo dobro da prihodi od poreza na plate većim delom idu u lokalnu, a ne republičku kasu i naveo primer Slovačke, gde 90 odsto od poreza na plate ide opštinama, dok kod nas lokalnoj kasi ide 40 odsto, a centralnoj budžetskoj kasi 60 procenata tih sredstava.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je ocenio da nema nikakve bojazni u davanju većih ovlašćenja lokalnoj samoupravi, jer će vraćanjem sredstava, ali i mogućnosti lokalnih samouprava da raspolažu svojom imovinom, omogućiti da se lakše rešavaju životni problemi građana.

Problem međutim nije kako se čini samo nedostatak novca.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić muku muči sa prikupljanjem podataka od lokalnih samuprava za prekogranični projekat, za koji novac postoji.

Đelić je najavio da se u evropskim institucijama lobira za linearno povećanje finansijske podrške EU Srbiji, pre ulaska naše zemlje u Uniju, kao i za obezbeđenje povoljnih garancija EU.

To su dve veoma važne stvari za Srbiju i predstavljaju "ključne stubove finansijske stabilnosti naše zemlje u ovoj deceniji", rekao je Đelić i istakao da je za taj posao potrebna i podrška lokalnih samouprava koje, kako je ocenio, ne pristupaju sve podjednako sa potrebnom ozbiljnošću u realizaciji projekata.

Đelić je naveo da je moguće da se od 2012. godišnji iznos od 200 miliona evra, koji već Srbija dobija od EU, poveća na 300, 400, 600 miliona evra, pa i više, kao i da je za to već dobio podršku dela evropskih institucija.

Ministar za lokalnu samoupravu Milan Marković smatra trakođe da je neophodno da se nađe način da se povećaju transferi najsiromašnijim opštinama. Solidarnost koja se, kako je naveo, pokazala na primeru kada je Kraljevo bilo ugroženo, mogla bi da bude način.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.