Izvor: B92, 01.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprečno o rezoluciji o Vojvodini

Novi Sad -- Nakon rezolucije u Evropskom parlamentu o Vojvodini, pojavile su oprečne ocene uzroka loše ocene stanja međunacionalnih odnosa.

U međuvremenu je i šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković regovao, zatraživši od Evropskog parlamenta da razmotri pitanje kršenja ljudskih prava Srba i drugih nealbanaca na Kosovu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova SCG.

Drašković je uputio pismo predsedniku Evropskog parlamenta Žosepu Borelu Fontelesu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "zahtevajući da se, konačno, Evropski parlament pozabavi najgrubljim gaženjem svih nacionalnih i gradjanskih prava Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i Metohiji".

"U Vojvodini ima incidenata, čak i zločina, ali ih ne pokreće ni nacionalna ni verska mržnja. Na Kosovu i Metohiji, nacionalna i verska mržnja prema hrišćanskom srpskom narodu pokretač je svih i masovnih zločina", navodi se u Draškovićevom pismu.

DSS: Rezolucija nekorektna i netačna

Član Odbora za međunacionalne odnose Skupštine Srbije Željko Tomić iz vladajuće Demokratske stranke Srbije zatražiće hitnu sednicu tog odbora "jer je rezolucija nekorektna i netačna, bez pravog uvida u stanje međunacionalnih odnosa u Vojvodini". On smatra da je raspirivanju strasti doprineo Jožef Kasa.

"Pominje se odsustvo zakona. Moram podsetiti na to da imamo savezni Zakon o zaštiti prava i slobode nacionalnih manjina. Takođe, na saveznom nivou je doneta i Povelja o ljudskim i manjinskim pravima. Taj zakon i ta povelja dobili su najveću moguću ocenu od parlamenta Saveta Evrope, kao i od Evropskog parlamenta", rekao je Tomić "Građanskom listu".

Prema njegovim rečima, rezolucija mora da se dovede u vezu s predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Jožefom Kasom, koji je bio potpredsednik vlade i republički poslanik u prošlom mandatu. "Mislim da gospodin Jožef Kasa ovakvim delovanjem ne doprinosi smirivanju strasti, već ih raspiruje", kazao je Tomić.

U rezoluciji Evropskog parlamenta o Vojvodini navodi se duboka zabrinutost zbog ponovnih slučajeva kršenja ljudskih prava u Vojvodini i pozivaju vlasti SCG na hitnu reakciju. Rezolucijom se Evropskoj uniji predlaže slanje posmatrača u Vojvodinu, a vlasti SCG pozivaju da ponovo uspostave autonomiju Vojvodine kakva je bila pre 1990. godine.

Čanak: Rezolucija potvrda da Srbiji treba novi ustav

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Odbora za međunarodnu saradnju Skupštine Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da je rezolucija Evropskog parlamenta o Vojvodini još jedan dokaz da Srbiji što pre treba novi ustav, koji bi Vojvodini vratio punu autonomiju.

Čanak je u saopštenju za javnost naveo da Rezolucija potvrđuje da novi ustav od Srbije treba da napravi "normalnu državu, čiji bi svaki deo imao pravo na dobar i neometan razvoj". "To naravno podrazumeva i neuspostavu autonomije Vojvodine, koja je uvek bila brana nacionalsocijalističkim idejama", naveo je Čanak.

On je vlasti u Srbiji optužio da su krive za donošenje rezolucije, jer su "sporo i nedržavnički reagovale". "Zbog takvog ponašanja ponovo dolazimo u opasnost da se nastavi proces spoljašnjeg uređenja unutrašnjih odnosa u Srbiji", ocenio je Čanak. Dodao je da je krajnje vreme da vlasti u Srbiji shvate da "Vojvodina nije Kosovo", već je deo Srbije, koji ima pravo na sopstveni razvoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.