Opoziciona skupština Venecuele proglasila „nevažećim“ novi sporazum o vojnoj saradnji sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2019, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opoziciona skupština Venecuele proglasila „nevažećim“ novi sporazum o vojnoj saradnji sa Rusijom

Narodna skupština Venecuele, koja se nalazi pod kontrolom opozicije, proglasila je „nevažećim“ novi sporazum o vojnoj saradnji sa Rusijom koji predviđa međusobne posete vojnih brodova.
U tekstu dokumenta se navodi da se radi o „sporazumu o vojnoj saradnji između vlada Venecuele i Rusije, koji su potpisali ministri odbrane Vladimir Padrino Lopez i Sergej Šojgu“. „Taj sporazum nije razmotrila ni komisija za spoljnu politiku, suverenitet i integracije, ni parlament, što ukazuje na njegovu neustavnost, a samim tim je nevažeći“, navodi se u odluci parlamenta. Nacionalna skupština smatra „kršenjem Ustava“ Venecuele i odluku o otvaranju ambasade Venecuele u Severnoj Koreji. Podsetimo, 15. avgusta Rusija i Venecuela su potpisale Sporazum o uzajamnim međusobnim posetama ratnih brodova. Narodna skupština nema stvarnu vlast u Venecueli od osnivanja Ustavotvorne skupštine nakon izbora 2017. godine. Dok je jednodomno telo još uvek pod kontrolom opozicije, na papiru, funkcionalno, druga vladina tela i institucije odbile su da priznaju njen autoritet. Vrhovni sud Venecuele je u januaru odmah poništio Gvaidoovo imenovanje na funkciju predsednika Narodne skupštine. To, međutim, nije sprečilo opozicionog lidera da se samoproglasi "privremenim predsednikom" i traži promenu režima uz pomoć SAD i njihovih saveznika. Uprkos dosad neviđenom nivou zapadne podrške, Gvaido nije uspeo da ubedi vojsku da promeni stranu, te da se pobuni protiv vlade predsednika Nikolasa Madura. U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido 23. januara se samoproglasio za "privremenog predsednika" zemlje. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja priznale su Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura da napusti funkciju. Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.