Opozicija u RS sakuplja novu skupštinsku većinu

Izvor: Akter, 29.Maj.2015, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija u RS sakuplja novu skupštinsku većinu

Lideri opozicionog Saveza za promene u Republici Srpskoj, Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić, poručili su danas da je vreme da se krene u formiranje nove skupštinske većine, koja će dovesti do suštinskih promena u Republici Srpskoj

“Smatramo da postoji više nego dovoljan prostor za formiranje nove skupštinske većine u RS”, rekao je lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić novinarima posle sastanka predstavnika opozicione koalicije.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je naveo da su na sastanku dogovorene aktivnosti koje bi trebalo da dovedu do nove skupštinske većine, ocenivši da RS treba novu odgovornu vlast, koja će se, između ostalog, boriti i protiv korupcije i kriminala.

Razgovorima je prisustvovao i potpredsednik SDS-a Mićo Mićić, kojeg je nedavno SDS kandidovala za mogućeg novog premijera RS.

“Dogovorili smo na koji način ćemo vršiti koordinaciju i zajednički nastup naših stranaka i potencijalnih učesnika u novoj vlasti u Republici Srpskoj, a sve stranke i svi učesnici su spremni da daju podršku Mići Mićiću kao mandataru nove Vlade RS, kada za to dođe vreme i kada se skupi skupštinska većina”, kazao je Bosić.

On smatra da je na političkoj sceni sve više onih koji su zainteresovani za sređivanje stanja u RS, dodavši da će biti jasno koliko vladajući blok i opozicija imaju sigurnih poslanika nakon što se parlament RS bude izjasnio o navodnoj kupovini poslanika.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić je potvrdio da je opoziciona koalicija podržala inicijativu Napredne Srpske da se istraži afera „kupovine poslanika”, precizirajući da će Savez za promene tražiti posebnu sednicu Narodne skupštine na kojoj bi se razmatrala ova afera i izveštaj o njoj dostavio Specijalnom tužilaštvu RS.

Ivanić je kazao da će se tada videti da li će vlast u RS prihvatiti da se to pitanje istraži, dodavši da će tada biti poznato i koliko je vladajuća koalicija stabilna.

Napredna Srpska Adama Šukala nedavno je poručila da neće činiti skupštinsku većinu sve dok Specijalno tužilaštvo ne istraži aferu navodne kupovine poslanika, koja je izbila u novembru prošle godine nakon što je objavljen audio snimak na kojem premijerka RS Željka Cvijanović govori o “kupovini dva poslanika” za formiranje skupštinske većine.

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić je rekao da je aktuelna vlast trebalo davno da “padne”, ističući da je stanje u RS takvo da mora doći do promena.

On je još kazao da će biti pripremljene i neophodne politike za izlazak RS iz teške situacije.

Savez za promene je danas zatražio da se Republici Srpskoj izruči Milo Radišić, vlasnik firme „Grand Trejd”, koji je osuđen na tri godine zatvora zbog privrednog kriminala, ali je iz Banjaluke pobegao u Srbiju.

Sastanku su prisustvovali i poslanici stranke Napredna Srpska, Adam Šukalo i Goran Đorđić, koji su donedavno podržavali aktuelnu vladajuću većinu u RS, predvođenu SNSD-om.

Šukalo je rekao da njegova stranka insistira da se posle šest meseci moraju izneti detalji istrage o navodnoj kupovini poslanika, dodavši da će njihovo dalje delovanje u parlamentu zavisiti od spremnosti vlasti da istraži ovu aferu.

On je najavio da će o svemu razgovarati sa liderom Demokratskog narodnog saveza (DNS) Markom Pavićem, u kojem je njegova stranka zajedno sa radikalima Dragana Đurđevića iz Bijeljine, u “manjoj” koaliciji, koja je sastavni deo vladajuće koalicije u RS.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.