Opozicija traži da se ispitaju navodi o prisluškivanju

Izvor: Blic, 19.Jan.2015, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija traži da se ispitaju navodi o prisluškivanju

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović izjavio je danas da veruje u nalaze zaštitnika građana Srbije po kojima je Vojnobezbednosna agencija (VBA) neovlašćeno prisluškivala političke stranke.

- Bojim se da postoji prisluškivanje koje nije odobrio sud i koje se koristi za pritisak na političke protivnike. Mislim da su sigurno prisluškivali i da je taj sport u Srbiji veoma raširen - rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Na pitanje da li ima dokaze za takav stav, Stefanović je rekao veruje ombudsmanu Saši Jankoviću kao nosiocu nezavisne institucije.

- To nije moja uobrazilja. Ja samo gledam reakciju ombudsmana koji je prvi zvanično rekao ono o čemu su svi do sad šuškali i sumnjali - rekao je Stefanović i dodao da bi šef VBA Petar Cvetković morao da podnese ostavku.

Stefanović je pozvao i da se otkrije koje je prisluškivao sadašnjeg premijera Aleksandar Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića pre godinu i po da bi Srbija dobila rasplet bar te afere, jedne u nizu stvari koje Vučić i njegova valst agresivno nameću građanima da bi zaboravili svu propast realnosti života u Srbiji.

- To je mnogo važnije od onoga ko prisluškuje opoziciju - rekao je Stefanović.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog tvrdnji zaštitnika građana i pozvao da se te sumne ispitaju do kraja.

- Parlament ima mogućnost da preko Odbora za nadzor službi bezbednosti izvrši uvid u rad VBA i da se vidi da li je bilo neovlašćenog prisluškivanja političkih stranaka, njihovih lidera, sindikata i drugih institucija koje je zaštitnik naveo u izveštaju - rekao je Đurišić.

On je dodao da je ono što budi sumnju je to što zaštitnik nije mogao da izvrši uvid u rad VBA iako je on to radio u prethodnim godinama.

- Očekujemo da se ovaj slučaj razjasni i da će nadležni skupštinski odbor reagovati, da se izmene zakoni o službama bezbednosti i vidi koje je optimalno rešenje za Srbiju u narednim godinama - rekao je Đurišić.

Na pitanja da li je prisluškivan predsednik njegove stranke Boris Tadić, đurišić je odgovorio da ne razmišlja o tome.

Zaštitnik građana Saša Janković optužio je ranije VBA da bez odluke suda prisluškuje političke stranke, lidere sindikata i pojedine sudije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ispitati navode o prisluškivanju"

Izvor: B92, 19.Jan.2015

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović izjavio je da veruje u nalaze zaštitnika građana po kojima je VBA neovlašćeno prisluškivala političke stranke..."Bojim se da postoji prisluškivanje koje nije odobreno od strane suda i koje se koristi za pritisak na političke protivnike. Mislim da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.