Opozicija protiv podele na pet regiona

Izvor: Politika, 07.Apr.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija protiv podele na pet regiona

Dinkić: broj regiona se ne smanjuje da bi se udovoljilo bošnjačkim strankama. – Mićićeva (LDP): Kakve veze ima Užice sa Kragujevcom

Da li će podela Srbije na pet, umesto na sedam, statističkih regiona omogućiti ujednačeniji regionalni razvoj, ili će izazvati još veće probleme u pojedinim delovima države, predstavnici vlasti i opozicije nisu uspeli da razreše u toku jučerašnje skupštinske rasprave o izmenama Zakona o regionalnom razvoju. Dok je ministar  ekonomije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić tvrdio da je osnovni razlog što se menja zakon koji je usvojen u julu prošle godine i praktično nije ni počeo da se primenjuje to što prvobitno predviđenih sedam statističkih regiona nije imalo ujednačen broj stanovnika, predstavnici opozicije isticali su da je jedini razlog za izmene želja da se izađe u susret bošnjačkim strankama koje su insistirale da Sandžak mora biti u jednom regionu. Po svemu sudeći, ipak, vlada će uspeti da obezbedi većinu za usvajanje ovog zakona, naročito pošto je prihvaćen amandman SVM-a.

Po još važećem zakonu Srbija je bila podeljena na sedam regiona: Vojvodinu, Kosovo i Metohiju, Beograd, Istočni, Zapadni, Južni i Centralni region. Novom podelom, međutim, ostaće regioni Vojvodina, Kosovo i Beograd, dok će ostali deo Srbije biti podeljen na dva regiona – Šumadija i Zapadna Srbija i Južna i Istočna Srbija.

„Vojvodina ima dva miliona stanovnika, Beograd 1,6, Kosovo i Metohija takođe oko 1,6, a u prvobitno predviđena četiri regiona u centralnoj Srbiji broj stanovnika bio je znatno manji i zato smo umesto četiri predložili dva regiona. „To smo uradili u cilju ravnomernijeg regionalnog razvoja kao i zadržavanja stanovništva”, rekao je Dinkić.

Poslanici opozicije isticali su, međutim, da su se i prethodni regioni uklapali u standarde EU po kome takvi regioni treba da imaju između 800.000 i tri miliona stanovnika. Ovakvim naknadnim prekrajanjem, kako je rekla poslanik LDP-a Nataša Mićić, „spaja se nespojivo”. „Kakve veze ima Užice sa Kragujevcem? Nikada ni u kakvoj vezi nisu bili tokom istorije. Čak i ako pogledate u vreme Turaka bili su u dve različite nahije”, rekla je ona.

Ovom zakonskom predlogu se, inače, već nedeljama protive opozicione stranke iz Zlatiborskog okruga, insistirajući na tome da Užice mora da ostane centar regiona. Njima su se u organizovanju potpisivanja peticije pridružile i nevladine organizacije iz ovog kraja, ali i pojedinci iz vladajućih stranaka. 

Ministar Dinkić je, međutim, odbacio sve teze o tome da je do smanjenja broja regiona došlo da bi se udovoljilo bošnjačkim strankama i dodao da se ceo problem nepotrebno politizuje, budući da je reč samo o statističkim regionima, koji nemaju administrativne centre.

Antrfile

SVM „progurao“ Adu, Sentu i Kanjižu u severnobačku oblast

Ministar Dinkić juče je u toku skupštinske rasprave prihvatio amandman poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, koji su tražili da se oblasti definišu na osnovu geografske celine, telekomunikacionih područja, mreže privrednih sudova i komora, odnosno da opštine Ada, Senta i Kanjiža budu deo severnobačke, a ne banatske oblasti.

SVM je prethodno uslovio podršku zakonu prihvatanjem ovog amandmana, a poslanik te stranke Balint Pastor kazao je da je cilj te stranke bio da se izgradi dobar sistem, uz uvažavanje „notornih činjenica”. „Znam da se stvorila klima da Mađari, Albanci i Bošnjaci žele svoj region, što nije tačno”, rekao je Pastor.

 ----------------------------------------------------------------

Tabakovićeva (SNS): Nazvao me je džukelom

Dinkić: rekao sam joj da laže kao pas

Rasprava o zakonu o regionalnom razvoju ostala je juče u senci sukoba između poslanika Srpske napredne stranke i ministra Mlađana Dinkića, koja je obeležila poslepodnevni deo sednice, a zbog koga je rasprava u jednom trenutku i prekinuta. Jorgovanka Tabaković (SNS) tvrdila je da joj je, nakon što je u toku rasprave iznela niz kritika na njegov račun, Dinkić prišao i rekao da je „džukela”.

Dinkić je, međutim, novinarima rekao da je Jorgovanki kazao da laže, a „u narodu se kaže – laže kao pas”. Oboje su najavili tužbe jedno protiv drugog, a rasprava je nastavljena i u sali, kada je u odbranu stranačke koleginice stao Tomislav Nikolić, koji je tvrdio i da je Dinkić opsovao Tabakovićevu i da to može da se vidi na TV snimku. Jorgovanka Tabaković je inače u toku rasprave rekla da ima dokaze o prenosu sredstava u Institut za socijalna i ekonomska istraživanja, gde je zamenik Upravnog odbora majka Mlađana Dinkića i da ima dokaze da je otac državnog sekretara Nebojše Ćirića primio otpremninu kad je odlazio iz Agencije za privatizaciju gde je radio svega nekoliko meseci.  

„Moja majka je u penziji od 2007. godine i projekat o kome govori Tabaković je realizovan u doba kada je bila u penziji, ona ni dinar nije videla od tog projekta i ja lično nisam učestvovao u odobravanju tog projekta”, istakao je Dinkić.

Kako je Dinkić naveo, otac Nebojše Ćirića radio je u Agenciji za privatizaciju pre nego što mu je sin postao državni sekretar i kad je odlazio „nije ni dinara uzeo za otpremninu, iako ima zakonsko pravo na to”.

G. N.

[objavljeno: 08/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.