Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 19.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija ljuta na ministra Jeremića

BEOGRAD - Poslanici republičkog parlamenta završili su juče načelnu raspravu o Predloga zakona o izmenama zakona o spoljnim poslovima. Poslanici opozicionih stranaka tokom načelne rasprave oštro su kritikovali predložena zakonska rešenja, ali i spoljnu politiku koju vodi ministar Vuk Jeremić i protestvovali zbog toga što ministar nije obrazložio tekst zakona na početku sednice.

Odgovarajući na kritike opozicije, ministar Jeremić je objasnio da su izmene tehničke prirode >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i da je stoga smatrao da nije bilo potrebno da ih obrazlaže.

Jeremić je istakao da intenzitet diplomatske borbe u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije neće biti smanjen u narednom periodu.

- Odbrana ustavnog poretka diplomatskim sredstvima nije lak put, pogotovo kada postoje gotovo svakodnevni, drastični pritisci na najvišem nivo na zemlje koje nisu priznale Kosovo da to učine - istakao je Jeremić i podsetio da vlada Srbije ima tri spoljnopolitička prioriteta - odbranu ustavnog poretka zemlje diplomatskim sredstvima, evropske integracije i poboljšanje odnosa sa državama u regionu.

Opozicija je iznela i niz kritika na način vođenja spoljne politike Vlade Srbije.

Lider LDP Čedomir Jovanović ocenio je da je spoljna politika postala instrument koji konfrontira Srbiju sa svetom i zemljama u regionu, a njegov stranački kolega Zoran Ostojić smatra da rešenje kojim se predlaže diskreciono pravo ministra spoljnih poslova da bez sprovođenja internog i javnog konkursa može zaposliti do pet odsto ljudi od ukupnog broja sistematizovanih radnih mesta, predstavlja „pokušaj ozakonjenja jačanja partijske države“.

Milica Vojić-Marković iz DSS smatra da svi zaposleni treba da budu birani po istim merilima i kriterijumima i da građani Srbije ne treba „da plaćaju partijske želje DS u Ministarstvu spoljnih poslova“.

S druge strane, Vladan Batić iz DHSS pohvalio je spoljnu politiku vlade, istakavši da je potrebno uložiti dodatne napore i nastaviti medijsku i diplomatsku kampanju u pravcu očuvanja ustavnog poretka Srbije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.