Izvor: Blic, Tanjug, 18.Jul.2009, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija kritikuje zakone o obrazovanju

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije kritikovali su u današnjoj raspravi predloge dva zakona iz oblasti obrazovanja i ocenili da je sporna procedura u kojoj se oni donose, ali i veliki broj konkretnih rešenja u tim predlozima.



Poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Zoran Šami je ocenio da zakoni nisu prošli dovoljnu javnu raspravu i da bi, zbog toga, njihovo usvajanje trebalo da se odloži do jeseni.

"Ovo su izuzetno važni zakoni koji ne treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se donose u subotu na 40 stepeni. Stvarno ne vidim razlog da se tako postupa", rekao je Šami.

On je predložene zakone kritikovao i sa stanovišta jezika kojima su pisani i ocenio da su predlozi nepismeni i ideološki jer su pojmovi marksizma i lenjinizma samo zamenjeni pojmovima Evrope i evropskih vrednosti.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Momir Marković ocenio je da maturski ispit nije neophodan na kraju osnovne i srednje škole jer je ocenjivanje tokom školovanja mnogo bolji pokazatelj da li je učenik savladao gradivo nego ispit koji polaže pred tri profesora i pod velikom tremom i stresom.

Poslanik Socijaldemokratske unije (SDU) Žarko Korać, koji je u skupštini na listi Liberalno-demokratske partije, negodovao je zbog toga što se u državi ne poklanja dovoljno pažnje značaju obrazovanja i ocenio da predloženi zakoni ne uređuju samo sistem obrazovanja već i budućnost države. Korać je podsetio na podatke sa poslednjeg popisa prema kojima 44 odsto građana Srbije starijih od 15 godina nema potpuno obrazovanje i dodao da je situacija u romskoj populaciji još nepovoljnija.

Poslanik PUPS-a Nikola Krpić najavio je da će članovi tog poslaničkog kluba podržati predloge zakona iz oblasti prosvete, a o zakonu se pohvalno izrazio i Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara koji je rekao da se radi o modernom zakonu koji doprinosi decentralizaciji obrazovanja. Pastor je, kao pozitivna rešenja, naveo odredbe o obrazovanju pripadnika nacionalnih manjina na sopstvenom jeziku i izrazio očekivanje da će amandmani te partije na zakon biti usvojeni.

Poslanica G17 plus Snežana Stojanović-Plavšić je ocenila da postojeći sistem obrazovanja nije dovoljno dobar i da ne omogućava svim ljudima da se razviju do nivoa svojih kapaciteta. Prema njenim rečima, zbog toga je potrebno da se predloženi zakoni usvoje kako bi obrazovanje uredilo na sistemski način i tako postavio stabilan sistem celog društva.

Poslanik kluba Za evropsku Srbiju (ZES) Jon Magda ocenio je da zakoni imaju veliku podršku stručne javnosti i da se tim predlozima sistemski uređuje ta oblast, u skladu sa principima Evropske unije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.