Opozicija kritikuje predlog zakona o regionalnom razvoju

Izvor: S media, 09.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija kritikuje predlog zakona o regionalnom razvoju

Poslanici pojedinih opozicionih stranaka kritikovali su u načelnoj raspravi o predlogu zakona o regionalnom razvoju predložena rešenja, navodeći da ona neće suštinski decentralizovati Srbiju, zbog čega neće podržati taj zakonski predlog.

Raspravu je obeležila polemika ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mladjana Dinkića i bivšeg ministra za kapitalne investicije i šefa poslaničkog kluba Nove Srbije Velimira Ilića o rezultatima Dinkićevog kabineta i nezavršenim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kapitalnim projektima.

Ilić kritikovao je predložena rešenja, navodeći da su ona "čisto zamajavanje" gradjana.

On je istakao da bi vlast u trenutcima velike ekonomske krize, nezaposlenosti i pada proizvodnje trebalo više da se posveti rešavanju tih problema, a da donošenje predloženog zakona nikako nije u tom cilju.

"Ministar već tri godine uvodi regioanlni razvoj... Zašto su opštine i dalje toliko nerazvijene, zašto nezaposlenost u njima svaki dan raste? Svi vaši projekti su promašaj i propali, počev od besplatnih akcija, dolaska "Fijata", ravnomernog regionalnog razvoja", poručio je Ilić Dinkiću.

Ministar je na to odgovorio da Ilić za vreme svog mandata nije završio nijedan projekat i da je ostavio dugove koje sada aktuelna vlada mora da vraća.

"Ne znam zašto se vi toliko nervirate i zašto vas ja toliko nerviram. Činjenice su da je u Srbiji bilo i ima problema, oni su manji ili veći, a razlika je da li se oni rešavaju ili ne. Svi problemi ne mogu odjednom da budu rešeni", rekao je Dinkić.

Sednica Skupštine Srbije je obeležena i oštrom polemikom ministra ekonomije Mladjana Dinkića i predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića zbog političkih obračuna putem medija.

Dinkić je optužio Nikolića da preko dnevnog lista Pravda, koji je blizak naprednjacima, poziva na njegovo (Dinkićevo) smaknuće.

"Prizivate grob za mene, prizivate moje smaknuće. Ne mogu da verujem da ste spremni dotle da idete. Možete mene da ne cenite, da kažete da sam glup, ali da koristite sredstva javnog informisanja da pozivate na smaknuće bilo kog čoveka u Srbiji – svaka vam čast", rekao je Dinkić, koji je i lider G17 plus.

Dinkić je rekao da Nikolić plaća novinarima Pravde da napišu kako je ministar ekonomije kriv za sve i svašta što se dešava u Srbiji, pa čak i za vreme.

"Pestanite da prelazite te granice koje ste odavno prešli. To što vaša stranka radi prelazi granice dobrog ukusa", poručio je Dinkić lideru SNS.

Nikolić je na to odgovorio da nije juče ni čitao list Pravdu, na šta su poslanici iz redova G17 plus reagovali smehom.

Lider SNS je kazao da Pravda nije stranački list, već privatni dnevni list koji je privržen naprednjacima.

"Nikome u životu ništa loše nisam poželeo, a vas bih negovao ko malo vode na dlanu samo da ostanete u politici", rekao je Nikolić Dinkiću.

On je objasnio da će mu ostanak Dinkića u politici, i uz predsednika Srbija Borisa Tadića, omogućiti da na sledećim izborima odnese pobedu nad Tadićem.

"Nemojte da mi prebacujete da želim vašu smrt. Ako ste u to ubedjeni, a ne folirate se, onda me to boli kao čoveka. Izvinite molim vas, nikad vam nisam poželeo nikakvo zlo", rekao je Nikolić.

Polemika je počela kada je Nikolić optužio Dinkića da je uništio banke, da raspolaže novcem gradjana Srbije i da više niko ne sme da objavi kolike su plate funkcionera G17 plus.

"Sve vam je dala Srbija jer ste odredjenog dana u odredjeno vreme imali mašinsku pušku u ruci", rekao je Nikolić.

Dinkić je Nikoliću odgovorio da nije pošteno da ga proziva za novac, kada ima sopstveni dnevni list Pravdu.

On je rekao da potpredsednik SNS Aleksandar Vučić vodi glavnog urednika Pravde po Sloveniji da degustiraju vina.

Dnevni list Pravda objavio je juče tekst pod naslovom "Dinkić je zlo, on je glavna meta", u kojem je preneo navodnu izjavu advokata Boža Prelevića, u kojoj on ministra ekonomije naziva najneomiljenijim i najozloglašenijim političarem u Srbiji.

Prelević je juče demantovao da je takvu izjavu dao Pravdi.

Šef poslanika Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović istakao je da ta stranka neće podržati predloženi zakon o regionalnom razvoju i zahtevao njegovo povlačenje iz skupštinske procedure.

LDP, prema njegovim rečima, želi efikasnu zemlju, ali ona se, kako je naveo, ne može sprovesti samo kroz statističku regionalizaciju, već i kroz imovinsku i fiskalnu decentralizaciju .

"Da bi ovaj projekat uspeo mora da bude mnogo drugačiji. Ne možete pokrajinu da izjednačavate sa regionom, ili da Beograd identifikujete sa regionima koji su dobili neka čudna imena istočni, zapadni, a zašto ne primera radi Niški, Užički...", kazao je Jovanović.

Samostalni poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić je kazao da je predloženi zakon licemeran i da pretstavlja "jeftinu demagogiju".

"Ko normalan veruje u ovo? Kakve su ovo jeftine bajke i kad će ovi ljudi da dobiju pare? Verovatno će im biti obećane uoči izbora. Sve se svodi na priču o parama, a gde su pare za ovo što se ovde obećava", upitao je Batić.

Poslanik Saveza vojvodjanskih Madjara Balint Pastor kazao je da predloženi zakon ne donosi "ništa spektakultano i novo Srbiji, pogotovo ne Vojvodini".

On je dodao da su poslanici te stranke zadovoljni što je končano stigao u proceduru, ali je dodao da se to, možda, desilo prebrzo.

"Možda je malo prebrzo stigao u proceduru zbog toga što je pre stavljanja na dnevni red trebalo doneti neke druge propise i zakone da bi se ovaj zakon mogao primenjivati, pre svega statut Vojvodine i zakon o nadležnostima Vojvodine, kao i zakon o javnoj svojini", kazao je Pastor i ministra Dinkića upitao kada će se to desiti.

Dinkić mu je odgovorio da je prema njegovim saznanjima tehnički posao završen i da očekuje da će u narednom periodu Vlada Srbije usvojiti predlog zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.