Izvor: Blic, Tanjug, 15.Jul.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija kritikuje Predlog zakona o budžetskom sistemu

Poslanici opozicije izneli su danas u raspravi o amandmanima na Predlog zakona o budžetskom sistemu niz kritika na taj zakonski predlog, počev od budžetskih ciljeva, sprovođenja budžeta, do kontrole tog procesa i predviđenih kaznenih odredbi.



Jorgovanka Tabaković iz Srpske napredne stranke ocenila je da nije dobro što su kao osnovni budžetski ciljevi u predloženom zakonu navedeni makroekonomska stabilnost, inflacija, ravnomerni regionalni razvoj i smanjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << finansijskog rizika. Ona je istakla da osnovni budžetski ciljevi moraju da budu smanjenje nezaposlenosti i postizanje održivog privrednog rasta uz poboljšanje životnog standarda građana. Tabaković je kritikovala i odredbu kojom se ministru daje pravo da može odlučivati da li su neka davanja iz budžeta koja su zakonom ustanovljena i u skupštini odobrena manje ili više važna.

SNS traži da se mogućnost prebacivanja sredstava sa starih na nove ili sa manje produktivnih na više produktivne prioritete odbaci.

Poslanici SRS kritikovali su odredbe koje se odnose na budžete autonomnih pokrajina, glavnog grada i budžete gradova, navodeći da u budžetski sistem moraju biti uključeni i ti elementi.

Demokratska stranka Srbije (DSS) predložila je da nadležni ministar o investiranju i plasmanu sredstava konsolidovanog računa trezora mora u roku od 15 dana da obavesti Skupštinu Srbiju, navodeći da će se time poboljšati kontrola budžetskih sredstava. Oni su kritikovali procedure sprovođenja budžeta i nedostatak kaznenih odredbi.

Liberalno demokratska partija (LDP) navodi da su razlozi za donošenje zakona opravdani, pogotovo oni koji se odnose na stvaranje uslova za korišćenje razvojne pomoći EU i obaveza Srbije da oformi odgovarajuće institucije. LDP traži da privremeno finansiranje može biti tri meseca do 31. januara, a ne do 30. juna.

Vlada Srbije je, prema rečima poslanika te stranke Slobodana Maraša, taj amandman odbila uz obrazloženje da može da se desi da izbori budu održani u januaru. On je kritikovao i odredbu kojom se novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kažnjava odgovorno lice korisnika budžetskog sredstva, dogovoreno lice organizacije za obavezno osiguranje i drugo odgovorno lice ukoliko stvori obavezu ili na teret računa budžeta odobri plaćanje rashoda koje nije predviđeno budžetom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.