Opozicija čeka svojih pet minuta za kritiku vlade

Izvor: Politika, 21.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija čeka svojih pet minuta za kritiku vlade

Iako svesni da nemaju snage da obore vladu, naprednjaci, narodnjaci, radikali i liberali nameravaju da sledeće nedelje iznesu sve zamerke na račun vladajuće koalicije, u kojoj nisu zabrinuti zbog toga

Predstojeću raspravu o poverenju Vladi Srbije zakazanu za sledeći petak, opozicija će, s obzirom na to da nema mogućnosti da je obori, iskoristiti pre svega da iznese zamerke na rad kabineta Mirka Cvetkovića pravdajući se interesom građana da znaju „istinu o radu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vlade”.

Vladajuća koalicija, s druge strane, ne brine zbog onoga što će opozicioni poslanici govoriti u parlamentu i uzvraća da će je ova rasprava samo ojačati. Činjenica je, takođe, i da će opozicija time vladajućoj koaliciji „kupiti” još najmanje šest meseci (osim ako neka od stranaka vladajuće koalicije ne otkaže poslušnost), jer prema Ustavu, ako se vladi ne izglasa nepoverenje, potpisnici predloga za raspravu ne mogu podneti novi predlog za raspravu o nepoverenju u roku od 180 dana.

Iz reda vladajućih partija upozoravaju opoziciju da bi ova, kako procenjuju, preuranjena rasprava o vladi mogla da joj nanese više štete s obzirom na to da je dobar deo onoga što sadašnja vlada radi samo posledica onoga što je radila prethodna vlada kojoj je Vojislav Koštunica bio na čelu. Isti se stav, međutim, može čuti i iz redova Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, jer, kako za „Politiku” kaže poslanik Jorgovanka Tabaković, kad govorite o vladi koja je na vlasti samo 120 dana, govorite i o onoj koja je vladala pre nje.

Istovremeno, baš u trenutku kad opozicija traži raspravu o poverenju vladi, sudski i istražni organi pokazuju veliko interesovanje za sumnjive poslove onih koje je na položaje dovela sadašnja opozicija dok je bila na vlasti. Na njihovoj meti našli su se, tako, nekadašnji direktor JP „Putevi Srbije” Branko Jocić, direktor „Železnice Srbije” Milanko Šarančić, koji je, kao i Jocić, kadar Nove Srbije Velimira Ilića, ali i bivši ministar prosvete Zoran Lončar (DSS).

Opozicija, međutim, ne odustaje od rasprave o poverenju vladi Mirka Cvetkovića.

Za Dragana Šormaza, potpredsednika IO DSS-a, glavni argument protiv te vlade je „potpuno odsustvo odgovornosti u situaciji velike ekonomske krize”. Strankama vladajuće koalicije, inače, generalno zamera da su slagali građane u predizbornoj kampanji.

– U trenutku kad automobilska industrija propada, kad jedan „Opel” traži pomoć države od milijardu evra, mi se kao spremamo da uložimo 300 miliona dolara u posao sa „Fijatom”, koji je još jedna laž, jer ne znamo ni kad će da počne, ni da li će da počne – kaže Šormaz za „Politiku”.

On, takođe, dovodi u pitanje i predizborno obećanje o zapošljavanju više od 100.000 ljudi, u trenutku kad svake nedelje, kao kaže, u Srbiji bez posla ostaje po 500 osoba.

Na primedbu da Vladi Srbije možda ne bi na teret trebalo stavljati nešto što je posledica globalne ekonomske krize, Šormaz odgovara da je vlada kriva jer je reagovala kasno. On podseća i da je DSS optuživan za populizam kad je tražio povećanje depozita za osiguranje uloga građana na 20.000 evra da bi sad taj depozit trebalo da bude 50.000 evra.

– Šta reći o evrointegracijama, jer su i tu slagali građane. Pa, SSP im je bio osnova kampanje, a sad nemamo ni privremeni sporazum. Govorili su o „beloj” šengenskoj listi i statusu kandidata za EU do kraja 2008. ali od toga izgleda ništa neće biti ni do 2010. godine – zaključuje Šormaz i dodaje da je pitanje odnosa prema Kosovu i Metohiji, odnosno razmeštanju Euleksa samo povod za raspravu.

Slične zamerke iznosi i Dragan Todorović, predsednik IO SRS-a, koji akcenat kritike vlade stavlja na prihvatanje Euleksa posle „tajnih pregovora” objašnjavajući da je od obaranja vlade mnogo važnije da građani čuju radikalske argumente na tu temu pre nego što „Tadić dovede Euleks”. On posebno napada i vladinu odluku o jednostranoj primeni Privremenog sporazuma sa EU kojim će, kako kaže, uništiti domaće seljake i privrednike, dok će najviše da zaradi uvoznički lobi.

Poslanik SNS-a Jorgovanka Tabaković u telefonskoj izjavi za „Politiku” Vladi Srbije najviše zamera to što nema nameru da išta menja u odnosu na sve prethodne vlade, što se, kako kaže, najbolje vidi iz predloga budžeta za 2009. godinu.

– Nema govora o smanjenju javne potrošnje o kojoj se toliko priča. I dalje se kao glavni cilj ne postavljaju zapošljavanje i viši standard, već se ide na podmirivanje budžetskih korisnika, penzionera i zaposlenih u javnom sektoru da bi se na taj način osigurala vlast. O zapošljavanju se, kao i o borbi protiv korupcije, samo priča i na tome se završava – kaže Jorgovanka Tabaković.

Iz vladajuće koalicije poručuju da nemaju nameru da se brane od napada opozicije, već će samo da iznesu činjenice i argumente u zavisnosti od toga šta bude govorila opozicija. A za Suzanu Grubješić, šefa poslaničke grupe G17 plus, argumenti su da niko nema nameru da prizna nezavisnost Kosova, kao i da će Euleks u tu pokrajinu doći samo posle rekonfiguracije Unmika i posle odluke Saveta bezbednosti UN.

– A što se tiče kritika da je vlada kasno reagovala na ekonomsku krizu, vlada je procenila kad i kako treba da reaguje – dodaje Grubješićeva za „Politiku”. Ona odbacuje i kritike da su lagali birače u predizbornoj kampanji obećavajući otvaranje novih 100.000 radnih mesta u toku 2009. rekavši da je to obećanje koje se odnosi na naredne četiri godine.

Šef poslanika G17 plus se, međutim, slaže da evrointegracije idu sporo, jer je od 51 zakona koji se odnose na usklađivanje zakonodavstva Srbije sa onim koje vlada u EU, usvojeno samo devet. Ističe, međutim, da je za to dobrim delom kriva i opozicija zbog opstrukcije u parlamentu. Rasprava o poverenju vladi svakako će dodatno usporiti taj proces.

Srđan Milivojević, poslanik DS-a, kaže da se, zapravo, iza cele priče krije želja opozicije „na izdisaju”, da nečim privuče pažnju.

Međutim, slični tonovi dolaze i iz redova Nikolićevih naprednjaka.

– U pitanju je čista borba za mesto u opozicionim redovima. Ovo je jedini način i DSS-u i NS-u da animiraju građane, jer su posle odlaska sa vlasti shvatili da nemaju nikakvu politiku niti snagu koja bi im omogućila prisustvo u javnosti – ocenjuje Jorgovanka Tabaković ističući da će ipak podržati inicijativu narodnjaka i radikala i glasati protiv vlade.

-----------------------------------------------------------

LDP neće ćutati, ali ni rušiti vladu

Liberalno-demokratska partija najavila je da neće podržati inicijativu radikala i narodnjaka za smenu Vlade Srbije jer, kako je ocenio njen lider Čedomir Jovanović „ne postoji ni jedna argumentacija koja bi nas navela da prihvatimo inicijativu predstavnika sa pogrešnom vizijom”. Oni će se, ipak, uključiti u raspravu, jer kako za „Politiku” kaže član Predsedništva stranke Zoran Ostojić, „imamo puno zamerki, ali su one suprotne podnosiocima ove inicijative”.

– Mi nemamo ništa zajedničko ni sa Koštunicom, ni sa Šešeljem, ni sa Nikolićem. Mi smo i dosad bili vrlo aktivni, pa nemamo nameru ni sad da sedimo i ćutimo – kaže Ostojić.

-----------------------------------------------------------

Spiskom namera protiv optužbi

Na primedbe opozicije da kasni sa merama kojima bi se ublažile posledice ekonomske krize, odgovori vladajuće koalicije mogli bi da se svedu na spisak namera.

Naime, predlog da se obavezni bankarski depozit za osiguranje uloga građana sa 3.000 poveća na 50.000 evra još nije usvojen u skupštini (trebalo bi da bude do kraja sledeće nedelje).

U cilju smanjenja javne potrošnje, vlada je najavila i da će se mesečno proveravati koliko su kilometara prešli službeni automobili najviših državnih funkcionera, kao i koliko je benzina potrošeno za to vreme. Kada će, međutim, biti doneta uredba koja bi ovo regulisala (premijer Cvetković tražio njeno donošenje još krajem avgusta) nije poznato. Vlada je, takođe, donela preporuku da se u upravnim odborima preduzeća i agencija čiji je osnivač država ograniče primanja na nivo prosečne plate u Srbiji, ali nije poznato da li je već počela njena primena.

Marko R. Petrović

[objavljeno: 22/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.