Opomena lingvisti zbog zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2022, 15:34

Opomena lingvisti zbog zakona

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković obavestila je danas javnost da je lingvisti Dragoljub Petroviću izrekla opomenu, jer nije postupio po preporuci ni posle opomene da je prekršio Zakon o zabrani diskriminacije.

U postupku povodom pritužbe Udruženja građanki "Femplatz" protiv Petrovića, poverenica za zaštitu ravnopravnosti dala je mišljenje da su u tekstu "Molba da opozovete zakon: Pismo čuvenog srpskog lingviste profesora Dragoljuba Petrovića predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije", povređene odredbe zakona.

Dragoljubu Petroviću je preporučeno da objavi javno izvinjenje svim ženama, u elektronskom ili štampanom mediju, kao i da ubuduće vodi računa da u izjavama, stavovima i sadržajima koje iznosi, ne podstiče diskriminaciju prema ženama, kao ni stereotipe i predrasude o društvenim ulogama polova, navodi se u saopštenju.

Petrović je posle donošenja mišljenja sa preporukom, Povereniku dostavio tekst "Mlogo se izvinjavam", a kako taj tekst ne predstavlja izvinjenje u skladu sa datom preporukom, Poverenik je izrekao meru opomene.

S obzirom da Dragoljub Petrović nije postupio po preporuci ni posle opomene, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom, o tome obaveštava javnost, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.