Izvor: B92, 28.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operativac Al kaide nije uhapšen

Bagdad -- Američka vojska negirala je izveštaje o hapšenju operativca Al kaide Abu Musab al Zarkavija.

"Izveštaji o hapšenju nisu tačni. Čuli smo izvještaje o tome, ali oni nisu tačni", rekao je zamenik šefa za operacije američkih snaga u Iraku, brigadni general Mark Kimit.

U ponedeljak ranije, saopšteno je da je u toku provera nepotvrđenih izveštaja da je u Iraku uhašpen operativac Al kaide Abu Musab al Zarkavi. U izveštajima je navodeno da je Zarkavi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uhapšen u gradu Hili, južno od Bagdada, u zoni odgovornosti poljskih snaga.

Poreklom Jordanac, Zarkavi, koga je Vašington procenio kao neprijatelja broj jedan u Iraku, optužen je za planiranje niza samoubilačkih napada kao i egzekucije američkog i južnokorejskog taoca. Njegova grupa "Džamat tauhid i džihad" tvrdi da je otela i trojicu turskih državljana, a zaprećeno je da će njima biti odrubljene glave ukoliko Ankara ne povuče svoje vojnike iz Iraka.

Vašington je ponudio nagradu od deset miliona dolara za hvatanje ili likvidaciju Zarkavija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.