Izvor: B92, 05.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operacionalizovanje "Partnerstva"

Beograd -- Iako je Srbija članica Partnerstva za mir od decembra 2006. tek sada je usvojen plan aktivnosti Srbije u tom programu.

Vlada Srbije je prošle nedelje usvojila Prezentacioni dokument kojim se definiše u kojim će aktivnostima NATO programa Partnerstvo za mir, Srbija učestvovati. Nakon proslave prijema u Partnerstvo se, međutim, stalo s radom i Srbija nije dostavila nijedan dokument kojim bi to članstvo i formalizovala, odnosno odlučila se u kojim će programima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Partnerstva učestvovati, a kojih ima 24.

U Ministrastvu odbrane kažu da možda nije dobra poruka to što je trebalo osam meseci da se usvoji prezentacioni dokument, ali da je bolje ikad nego nikad:

„Učestvovanje u Parnerstvu za mir je kao učestvovanje u kupu UEFA, prosto to je u inetresu svih zemlja članica. Partnerstvo nisu samo članice NATO-a već i Rusija, Belorusija, Ukrajna, ali takodje i naša vojska ima interes da učestvuje u tim procesima", kaže Dušan Spasojević, pomoćnik ministra odbrane Srbije.

U Ministarstvu odbrane navode da su se odlučili za oblasti gde bi Srbija imala javiše korisiti, ali navode i da VJ ima šta da ponudi drugim zemljama:

„Na primer, mi smo veoma zaintresovani za obuku upravljnja u vanrednim situacijama, videli ste da smo nedavno imali situaciju sa požarima, potom vojno-medicinska saradnja nešto je što možemo da ponudimo, VMA je veoma značajan resurs i za to su svi zaintresovani", kaže Spasojević.

Osim vojnog, dokument ima i politički deo u kome se navodi da se Srbija zalaže za regionalnu saradnju i komprimisno rešenje za Kosovo. Dokument će u septembru, u sedištu NATO-a, prezentovati ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, a nakon toga Srbija bi trebalo da otvori i kancelariju u sedištu NATO-a.

No, pre toga neophodno je potpisati Sporazum o bezbednosti informacija:

„Ovaj sporazum je važan iz nekoliko razloga, ne samo da će nam omoguciti da prvi put u istoriji Srbija ima vojno-diplomtsko predstavništvo u sedištu NATO-a već će omogućit viši nivo razmene informacija sa NATO-om i KFOR-om i ne zaboravite da je NATO zaduzen za bezbednost na Kosovu", kaže Milan Gojković iz Direkcie za NATO.

Sporazum o bezbednosti informacija trebalo je bude potpisan prilikom nedavne posete generalnog sekrtera NATO-a Jap de Hop Shefera Beogradu, medjutimVlada Srbije ga još uvek nije usvojila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.