Izvor: Blic, 28.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasan potez vlasti u Skoplju

Opasan potez vlasti u Skoplju

Ni predsednik ni premijer Makedonije, Branko Crvenkovski i Vlado Bučkovski, nisu želeli juče za 'Blic' da se osvrnu na odlazak u zatvor vladike ohridskog Jovana, te u kojoj meri će to ugroziti odnose dveju država, Srbije i Makedonije.

Prvi ljudi te bivše jugoslovenske republike poručili su da ne komentarišu sudske odluke.

- Sudska vlast u Makedoniji je samostalna - izjavio je za 'Blic' Marijan Đurovski, savetnik predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vlade Makedonije, i dodao da premijer Bučkovski nema komentar na to što se desilo. Portparol makedonskog predsednika Tatjana Cvetkovska takođe je izjavila za naš list da Crvenkovski ne želi da komentariše sudske odluke.

Inače, savetnik premijera Srbije Vladeta Janković ocenio je da će zatvaranje vladike Jovana ostaviti traga na srpsko-makedonske odnose u najširem smislu.

- Postupak makedonskih vlasti povećava napetost u regionu. Osim pravnih i moralnih argumenata, protiv drastičnog kažnjavanja crkvenog velikodostojnika samo zato što je nenasilno postupao po svojim uverenjima, neophodno je imati u vidu i politički kontekst - rekao je Janković. On je poručio da bi zbog širih posledica time trebalo da se bave Vlada Makedonije i međunarodna zajednica.

Vladika Jovan od prekjuče se nalazi u skopskom zatvoru 'Idrizovo', gde će izdržavati kaznu od dve i po godine. Arhiepiskop je osuđen zbog nastupanja kao vladika SPC čijim jerejima nije dozvoljeno činodejstvovanje u Makedoniji.

Šef diplomatije SCG Vuk Drašković osudio je odluku makedonskih vlasti. Šef diplomatije SCG ocenio je da se Makedonija uplela u rešavanje međucrkvenih sporova, što nikako nije smela da uradi. Lider PSS Bogoljub Karić ocenio je da je odlazak vladike Jovana na izdržavanje zatvorske kazne najveća sramota državnog vrha Srbije i 'još veća sramota Ministarstva inostranih poslova'. On je zatražio od vlasti u Srbiji da preduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti i u razgovorima sa predstavnicima makedonske države da pomognu da se vladika Jovan oslobodi. N. Č.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.