Omerović: Ratnohuškačka retorika Ugljanina

Izvor: Blic, 20.Feb.2015, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omerović: Ratnohuškačka retorika Ugljanina

Poslanik Socijaldemkratske partije Srbije (SDA) Meho Omerović ocenio je večeras da je govor predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejmana Ugljanina na protestu u Novom Pazaru ratnohuškački i da nije u interesu Bošnjaka.

"To su veoma opasne reči, to je provokacija kojom želi da zapali atmosferu i da igra na najosetljiviju priču, vraćajući se u prošlost i vreme Slobodana Miloševića", rekao je Omerović.

Ugljanin je ranije danas u Novom Pazaru pred više >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stotgina građana nazvao Srbiju "šovinističkom tvorevinom" i dodao da će učiniti sve da je demokratizuju, pa "makar doveo i NATO".

"Ukoliko pošaljte ovakvu poruku, pozivate Nato da brani prava Bošnjaka, onda se nemojte iznenaditi ako se sutra jave grupacije srpskih nacionalističkih grupa koje će zakazati svoje mitinge kao odgovor", kazao je Omerović, koji je predsednik skupštinskog Odobra za ljudska i manjinska prava.

Omerović je dodao da je žalosno da Ugljanin težak položaj Bošnjaka zloupotrebljava kroz davanje štetnih izjava, istakavši da je on poslednji čovke koji to sme da učini.

"Kada je bio ministar, tada je po njemu sve bilo idealno, teklo su med i mleko i tada se nije pominjao teror koji vrši držzava nad Bošnjacima, niti su smetali zakoni po kojima se radi", kazao je on.

Naglasio je da Ugljanin prekršio Ustav i zakone, jer je zloupotrebio instituciju Bošnjačkog nacionalnog veća organizovanjem mitinga i ocenio da je sve to on učinio u cilju lične promocije.

"On zakonom predviđenu instituciju zloupotrebljava i stavlja u funkciju svojih ličnih ambicija i želje da bude prisutan u javnosti pošto poto", kazao je Omerović.

Izvršnim direktor nevladine organizacije iz Novog Pazara "Urban in" Sead Biberović takođe je ocenio da je Ugljanin na mitingu želeo da promoviše sebe i svoju partiju - Stranku demokratske akcije Sandžaka.

"Na Balkanu je, nažalost, i dalje dobitna kombinacija manipulacija etničkim i religijskim osećanjima i ovaj skup je bio pokušaj prikupljanja odbeglih birača", kazao je Biberović.

Dodao je da je Ugljanin mitingom želeo da uputi i poruku premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da bi trebalo da ga pozove da participira u vladi.

"Ovaj skup se može tumačiti i sa aspekta, ako je ne uđem u vladu, evo ovako će biti, sledeći put može da dođe i više ljudi", kazao je on.

Biberović, ipak, naglašava da Bošnjaci nemaju nikave koristi od ovakvih mitinga, već da, naprotiv, oni izazivaju samo štetu.

"Ovaj miting je udarac na bošnjačko jedinstvo i siguran sam da će doneti nevolje Bošnjacima i Bošnjakinjama, jer će distanca većinskog naroda i dalje rasti, dok kod manjina izaziva još veće nezadovoljstvo i mržnju prema državi", rekao je Biberović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Kad je Ugljanin bio ministar..."

Izvor: B92, 20.Feb.2015

Poslanik SDPS Meho Omerović rekao je da je govor predsednika BNV Sulejmana Ugljanina na protestu u Novom Pazaru ratnohuškački i da nije u interesu Bošnjaka..."To su veoma opasne reči, to je provokacija kojom želi da zapali atmosferu i da igra na najosetljiviju priču, vraćajući se u prošlost...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.