Izvor: B92, 28.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ombudsmani u Jugoistočnoj Evropi"

Beograd -- U Beogradu je u utorak otvoren skup "Ombudsmani u Jugoistočnoj Evropi: jačanje regionalne saradnje".

Skup je otvorio predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore Zoran Šami, koji je podržao ideju uvođenja institucije ombudsmana. On je izjavio da mu je žao što ta institucija nije formirana na nivou državne zajednice, rekavši da je Crna Gora bila protiv toga.

Šami je dodao da je institucija ombudsmana veoma važna za zemlju kao što je Srbija, koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dugo bila u totalitarnom sistemu, i naveo da ta institucija treba da promoviše ideju da sudovi i sudije nisu sila za sebe, već da postoje isključivo u cilju zaštite građana i njihovih ljudskih i građanskih prava.

Šef Misije OEBS u SCG Mauricio Masari rekao je da je uspostavljanje ombudsmana važan element tranzicije.

Predsedavajući Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Elizabet Ren rekla je da se u Evropi razmišlja i o uvođenju ombudsmana za zaštitu dece i dečijih prava.

Na skupu učestvuju ombudsmani iz regiona, a skup su organizovali "Eunomia", projekat grčkog ombudsmana, Misija OEBS u SCG, Pakta za stabilnost i Ministarstvo Srbije za upravu i lokalnu samoupravu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.