Ombudsman podnosi Ustavnom sudu medijski zakon

Izvor: S media, 23.Sep.2009, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman podnosi Ustavnom sudu medijski zakon

Zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio da će danas podneti predlog za ocenu ustavnosti više odredaba Zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju koje se odnose na ostvariranja slobode medija i prava na svojinu.

Janković je rekao da su zamerke to što se pravo osnivanja medija omogućava samo pravnom licu iako u Ustavu Srbije piše da svako ima pravo da osnuje medija.

Prema njegovim rečima, sporna je odredba kojom se zabranjuje delatnost medija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ako nisu upisana u registar kao i odredba zabrane prenosa vlasništva.

Sporno je i to što se postupak protiv medija pokreće i pred trgovinskim sudom odnosno što se uvodi privredni prestup, rekao je Janković.

On je kazao da je novinarstvo jedna od temelja demokratije i da se ako se unese strah od gašenja medija ugrožava pravo gradjana na informisanje.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.