Ombudsman: Ministar da osigura efikasniji rad MUP-a, Stefanović: MUP obezbedio nacionalno dostojanstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: Ministar da osigura efikasniji rad MUP-a, Stefanović: MUP obezbedio nacionalno dostojanstvo

Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je danas ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da osigura efikasniji i zakonitiji rad MUP-a u pogledu zaštite nacionalnog dostojanstva svih građana Srbije i nesmetanog odvijanja sportskih događaja, zaštite lične i imovinske bezbednosti građana albanske nacionalnosti. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras, odgovarajući na kritike Jankovića, da je to ministarstvo obezbedilo nacionalno dostojanstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svih građana Srbije i da odgovorno i profesionalno izvršava sve svoje obaveze.

"Tokom proteklih dana načinjena je najgrublja uvreda nacionalnog dostojanstva građana Srbije. Na istom događaju javno je izrečena gruba uvreda predsedniku Vlade Republike Srbije, a ministar Stefanović je za to okrivio Radio televiziju Srbije", naveo je Janković u saopštenju.

Zaštitnik građana smatra da su pripadnici MUP-a, a ne kamermani i voditelji, dužni da spreče ulazak neovlašćenih lica na sportski teren i štićenu zonu iz koje se emituje program.

Janković takođe navodi da se moglo i moralo pretpostaviti da će uslediti, kao što se desilo tokom noći i jutra, napadi na ugostiteljske objekte čiji su vlasnici građani albanske nacionalnosti.

On je takođe naveo da MUP ne obaveštava Zaštitnika građana o svim pojavama od značaja za praćenje poštovanja prava građana.

Ministarstvo je, kako je naveo ombudsman, propustilo da, na pisani zahtev, obavesti Zaštitnika građana o radnjama koje preduzima povodom incidenta u kome su učestvovali pripadnici Žandarmerije i vojne jedinice "Kobre", a povređeno je više osoba, među njima i brat predsednika Vlade.

Janković ističe da je odmah po događaju tražio od Ministarstva obaveštenje o koracima koje preduzima, kako bi ocenio da li ima potrebe da, po sopstvenoj inicijativi, pokrene postupak kontrole i utvrdi da li je bilo propusta koji su doveli do povrede prava građana.

Stefanović: MUP obezbedio nacionalno dostojanstvo

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras, odgovarajući na kritike Jankovića, da je to ministarstvo obezbedilo nacionalno dostojanstvo svih građana Srbije i da odgovorno i profesionalno izvršava sve svoje obaveze.

Stefanović je poručio da je zadatak ombudsmana da, pre svih, poznaje zakone Srbije i da, ukoliko se oglašava javno, proveri obaveze i nadležnosti svih, kako MUP-a tako i redarskih službi i RTS na javnom događaju poput fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Albanije. ''Obaveštavam zaštitnika građana Sašu Jankovića da Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama reguliše postupanje redarske službe na stadionima'', navodi se u saopštenju Stefanovića.

Kako kaže, obaveza redarske službe je da upozori lice koje ometa TV ekipu u direktnom prenosu, a ukoliko redar to uoči mora skrenuti pažnju licu da se udalji ili da pozove pripadnike policije da postupe po zakonu. Stefanović ističe da u konkretnom slučaju, policijski službenici nisu imali zahtev redarske službe ili predstavnika Radio televizije Srbija da zaštite komentatora tokom utakmice i obezbede normalan prenos. ''Istovremeno, nije mi u potpunosti jasno, u kom svojstvu, Saša Janković pominje RTS, pošto nije zaštitnik RTS, već zaštitnik građana. Ni u jednom trenutku nisam pominjao da su krivi novinari ili snimatelji, što je zamena teza, već sam tražio reakciju RTS na dva puta ponovljen propust u direktnom prenosu RTS kada je brutalno vređan premijer naše zemlje'', navodi Stefanović u saopštenju.

U saopštenju je navedeno i da je MUP, obaveštenje o koracima koje preduzima u slučaju incidenta u kome su učestvovali pripadnici Žandarmerije i vojne jedinice ''Kobre'', na zahtev zaštitnika građana, dostavilo u zakonskom roku.

''Obaveštavam javnost i zaštitnika građana da sam naložio policiji da, u najkraćem roku, otkrije vinovnike napada na objekte građana albanske nacionalnosti, baš kao što sam to učinio kada su u Preševu napadnute kuće naših građana srpske nacionalnosti'', rekao je Stefanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Polemika Jankovića i Stefanovića

Izvor: RTS, 17.Okt.2014

Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je ministra unutrašnjih poslova da osigura efikasniji i zakonitiji rad MUP-a i pogledu zaštite nacionalnog dostojanstva svih građana Srbije. Stefanović odgovara da MUP odgovorno i profesionalno izvršava obaveze. ..Saša Janković je pozvao i na efikasniji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.