Oli Ren u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oli Ren u Beogradu

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Oli Ren boravi danas u Beogradu, gde sa srpskim zvaničnicima razgovara o evropskoj budućnosti Srbije, o tome kako Srbija sprovodi delove Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji se tiču trgovine, saradnji s Haškim tribunalom i o liberalizaciji viznog režima.

"Srbija ima potencijala da brzo napreduje u evropskim integracijama u 2009. Dolazim u Beograd da izrazim čvrsto opredeljenje Evropske komisije da prati Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na tom putu. Takođe ću ohrabriti srpske lidere da nastave sa reformama i da se ispune uslovi kako bi ta budućnost postala stvarnost", izjavio je komesar Ren uoči dolaska u Beograd.

Ren se sastaje sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem, predsednicom skupštine Slavicom Đukić-Dejanović i čelnicima poslaničkih grupa u parlamentu.

Novo sedište EK

Komesar Ren i predsednik Tadić će svečano otvoriti novo sedište delegacije Evropske komisije u Beogradu. Delegacija u Srbiji je treća po veličini u svetu i zapošljava oko stotinu stranih i domaćih službenika.

Osim što pokriva politička i ekonomska pitanja, Delegacija EK upravlja i evropskom finansijskom pomoći Srbiji. Trenutno se realizuje oko stotinu projekata, čija vrednost iznosi oko 210 miliona evra, navedeno je u saopštenju iz Brisela.

Erozija poverenja

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio je, povodom današnjeg boravka komesara za proširenje Evropske unije Olija Rena u Beograd, da je potrebno učiniti nešto da se smanji erozija poverenja u Evropsku uniju.

Dimitrijević, koji je i stručnjak za međunarodno pravo, za B92, ukazao je da ispitivanja javnog mnjenja pokazuju "razočarenje zbog čekanja".

On je ocenio da "kad se mnogo čeka, to onda počinje da kopni i zato nam možda treba učiniti neke gestove".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.