Oli Ren dolazi da ubeđuje radikale

Izvor: Blic, 01.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oli Ren dolazi da ubeđuje radikale

Evropski komesar za proširenje Oli Ren dolazi sledećeg utorka u Beograd da bi se obratio poslanicima Skupštine, saznaje „Blic".

Očekuje se da Ren ponovi stav EU da je Srbija dobrodošla u evropsku porodicu, ali da je prethodno potrebno da ispuni neophodne uslove, među kojima je i usvajanje evropskih zakona koje poslanici SRS već nedeljama blokiraju svojom raspravom.

Poslanici vladajuće koalicije smatraju da radikali sistematski blokiraju rad Skupštine jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << im je cilj da stopiraju usvajanje zakona koji će Srbiju približiti EU. Kažu da SRS koristi priču o oduzimanju mandata poslanicima koji su zajedno sa Tomislavom Nikolićem formirali novi poslanički klub „Napred Srbijo", samo da blokira put Srbije u Evropsku uniju, ali i da što je moguće više diskredituje Nikolića.

- Nikada Skupštini Srbije, predsedniku Skupštine ili Administrativnom odboru nije stigao nikakav zahtev SRS vezan za mandate. To je normalno, jer ništa se vanredno nije ni desilo. Da ne bi bilo zabune u javnosti, treba istaći da poslaniku može da prestane mandat u nekoliko slučajeva, a jedan od njih je ukoliko poslanik podnese ostavku. Nijedan od poslanika SRS ili novog poslaničkog kluba nije dao ostavku. Da je neka ostavka stigla, Administrativni odbor bi raspravljao o tome. To što SRS priča preko govornice Skupštine, samo je način na koji oni vrše opstrukciju, a njihov cilj je da mi ne donesemo nijedan zakon koji bi nas približio EU - kaže za „Blic" Nenad Konstantinović, zamenik predsednika Administrativnog odbora iz DS.

Način na koji su se radikali ponašali otkako je konstituisana nova Skupština daje im argumente da ovo tvrde. Poslanici SRS su letos prvo raspravljali o hapšenju Karadžića umesto o zakonima o ratifikaciji SSP i međunarodnih kredita vrednih 400 miliona evra. Zatim o policijskom izveštaju sa demonstracija umesto o zakonima koji omogućavaju ukidanje viza za Evropsku uniju.

Sa izveštaja su prešli na problem 20 mandata koje im je navodno „ukrao" Tomislav Nikolić, šef novoosnovanog kluba „Napred Srbijo". Nakon toga su načeli i treću temu o tome da li Vojislav Šešelj ima prava da se sam brani pred Haškim tribunalom. Za to vreme Skupština sedam dana nije uspela da se bavi zakonima koji su na dnevnom redu.

- To što su neki poslanici isključeni iz stranke nije zakonski razlog za prestanak mandata. Nekada je to bilo u zakonu, ali je Ustavni sud 2002. godine proglasio neustavnim taj član zakona i rekao da „svojstvo narodnog poslanika stečeno na neposrednim izborima ne može biti uslovljeno promenom političkog uverenja i političke orjentacije. Političkim strankama se po Ustavu ne mogu dati ovlašćenja koja će za posledicu imati promenu sastava Skupštine." Pozivanje na isključenje iz stranke ne može biti osnov za oduzimanje mandata - podseća Konstantinović.

Disciplinovanju radikala trebalo bi da pre svega doprinese stroža primena poslovnika Skupštine Srbije. Poslanici vladajuće koalicije su, suočeni sa porazom da do 1. oktobra usvoje zakone potrebne da bi Srbija do kraja godine stigla na belu šengensku listu, odlučili da počnu da primenjuju strože disciplinske mere, među kojima i najdrastičniju – udaljenje sa sednice poslanika koji se ne pridržava dnevnog reda.

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić smatra da se blokada rada Skupštine može rešiti striktnom primenom poslovnika koji određuje da poslanici mogu raspravljati samo o temi koja je na dnevnom redu, osim kada je u pitanju povreda poslovnika.

- Mandati nemaju nikakve veze sa povredom poslovnika i pozivanje radikala na ovo predstavlja zloupotrebu poslovnika Skupštine. Poslanici SRS imaju pravo da pričaju o čemu hoće pa i o mandatima, ali na vanrednoj sednici koju mogu da pokrenu ako sakupe 84 potpisa ili u vreme određeno za postavljanje poslaničkih pitanja. Nije sporno njihovo pravo da u skladu sa članovima 225 i 226 poslovnika postavljaju pitanja i traže odgovore, ali to ne mogu činiti dok traje rasprava o pitanju koje je na dnevnom redu. Predsednica Skupštine Srbije bi trebalo da dosledno primeni poslovnik i disciplinske mere predviđene za one koji ga krše, uključujući i udaljenje sa sednice. Tolerisanje rasprave koja nema veze sa dnevnim redom je loša praksa nasleđena iz prethodnog perioda - kaže Vučetić za „Blic".

Pored toga što blokiraju usvajanje evropskih zakona i približavanje Srbije EU, poslanici SRS, zloupotrebljavaju skupštinsku govornicu i za partijsku borbu sa Tomislavom Nikolićem i njegovim pristalicama. Stalnim ponavljanjem izjava da je Nikolić „ukrao" stranačku imovinu, odnosno blanko ostavke, pokušavaju da snize njegov rejting u biračkom telu koja je sada, prema istraživanju „Strateškog marketinga" na oko devet odsto biračkog tela sa tendencijom povećanja.

Ustav je na Nikolićevoj strani

- Mandati pripadaju poslanicima koji su formirali novi klub „Napred Srbijo" i oni im ne mogu biti oduzeti jer nije ispunjen uslov iz Ustava, koji u članu 102. propisuje da je poslanik slobodan da svoj mandat neopozivo stavi stranci na raspolaganje. Sve stranke su to rešile potpisivanjem blanko ostavki, ali budući da su te ostavke u slučaju 20 poslanika iz kluba „Napred Srbijo" navodno „izgubljene", ti poslanici su potpuno slobodni da zadrže mandate. Administrativni odbor Skupštine Srbije, RIK, Vrhovni ili Ustavni sud ne mogu oduzeti te mandate - kaže za „Blic" Slobodan Vučetić, bivši predsednik Ustavnog suda.

Vjerica Radeta neprihvatljiva za ZES

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović dostavio je pre desetak dana predsednici Skupštine Slavici Đukić-Dejanović zahtev da Tomislav Nikolić bude razrešen sa mesta predsednika Administrativnog odbora.

- Svakako da ćemo morati da poštujemo jačinu i brojnost poslaničkih klubova i moraćemo da SRS-u damo mesto predsednika Administrativnog odbora. Međutim, potpuno je neprihvatljiv zahtev Todorovića da to bude Vjerica Radeta koja je bacala kletve i pretila predsedniku države sa skupštinske govornice - kaže za „Blic" izvor iz vladajuće koalicije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.